23948sdkhjf

Træ er stadig verdens mest miljøvenlige råstof

En rapport om biomasse har i medierne givet anledning til overdrevne overskrifter med træ som den store CO2-synder. Hos Dansk Skovforening tilbageviser man nu kritikken.
En rapport og en pressemeddelelse fra Concito har generet overskrifter som "Når træ er sort som kul" og "En af de grundlæggende piller i regeringens klima- og energistrategi vakler" i medierne.

I rapporten skriver Concito blandt andet:

- Energi baseret på biomasse såsom træpiller og halm regnes normalt for at være CO2-neutralt. Men nye videnskabelige undersøgelser peger på, at mængden af biomasse, der reelt bidrager til nedbringelse af drivhusgasser her og nu, er begrænset.

Du kan læse mere om Concitos rapport på Wood Supplys søsterportal Energy Supply: CO2-neutral biomasse begrænset

Har overset det klogeste
Men medierne har overset det klogeste, der står i Concitos pressemeddelelse, skriver Dansk Skovforening.

- De nye undersøgelser giver ikke anledning til at stoppe udnyttelsen og produktionen af bioenergi, men det er helt afgørende, at Danmark og EU lægger en strategi for en målrettet anvendelse og udbygning af den begrænsede mængde af bæredygtig biomasse, der er til rådighed, siger Concitos videnschef Torben Chrintz.

Og det er sandt: Intet i Concitos tynde rapport tilbageviser de gammelkendte sandheder som er fundamentet for en satsning på biomasse til energi til fordel for klimaet.

De gamle sandheder står endnu
Bæredygtig udnyttelse af træ, også til energi, gavner klimaet når det erstatter kul, olie og gas. Træ er nemlig verdens mest miljøvenlige råstof og nøglen til en bæredygtig fremtid:

- Træ er en fornyelig ressource, vokset op på solenergi og luftens kulstof. Der kommer mere og mere træ i Danmarks og Europas skove. Gennem flere hundrede år er der hvert år kun blevet fældet en del af skovenes årlige tilvækst, målt i m3 træ.

- Træ giver ikke affald, men energi der sparer kul, olie og gas. Træ og alle andre planter er lavet af luftens CO2 og solenergi. Træer og træprodukter gavner derfor klimaet ved at fjerne CO2 fra luften og lagre det indtil træet rådner eller bliver brændt.

Dansk skovbrug kan producere endnu mere træ og binde endnu mere CO2, uden at det går ud over skovenes mange andre værdier som f.eks. biodiversitet og oplevelser for befolkningen.

Regeringen bør som følge af det store uudnyttede potentiale i Danmarks skove medtage skovbruget i analysearbejdet og satse på skov i den nationale energiplan.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104