Efter to års arbejde: Randers+Radius sætter blomst på affaldsstol
Efter 2 års arbejde er det lykkedes den midtjyske møbelproducent Randers + Radius at opnå det officielle europæiske miljømærke EU-Blomsten på 18 stole i virksomhedens Mood-kollektion.
Og det er en ganske særlig stol, som Randers+Radius nu har fået certificeret. Selve skallen er lavet af 100 pct. upcycled plastikaffald fra bilindustrien, og således består hovedparten af stolen primært af paneler og interiørdele.
– Ikke mange er klar over, hvor omfattende en proces det er at opnå miljømærket EU-Blomsten på en stol, fortæller Lars Andersen, produkt-og miljøchef hos Randers + Radius, og fortsætter:
– Forestil dig en stol, hvor alle delene er skilt ad og ligger på gulvet foran dig. Du ser et sæde, et ryglæn, et stel, skruer, fodpropper, træ- og skumdele og polstring. Derudover er der maling og lim. I forbindelse med certificeringen med EU-Blomsten bliver de enkelte dele nøje gennemgået og skal opfylde miljøkrav. Hvis bare én lille del ikke godkendes, så bliver stolen det heller ikke.
I processen har man set på hele produktets livscyklus fra råvare til færdigt produkt, hvilket blandt andet betyder, at en lang række skadelige kemikalier er udelukket.
Stødte på flere udfordringer undervejs
Lars Andersen fortæller, at arbejdet med at opnå licens til EU-Blomsten i flere situationer har været kendetegnet ved et skridt frem og to tilbage.
– Lige når vi troede, nu er den der, så stødte vi på en ny udfordring. De strenge krav til VOC-emissioner samt efterlevelse af grænseværdier på skadelige indholdsstoffer, er mærkværdigvis noget, som en del af industrien har svært ved at imødekomme. Vi skulle for eksempel ud og finde en ny pulvermaling, ny emissionsfri lim og en ny leverandør af skum til vores sædepolstringer, fortæller Lars Andersen, der dog vurderer, at det har været strabadserne værd.
– Vi er stolte over at være med helt i front på miljøvenlige møbler til kontraktmarkedet, det mener vi, er fremtiden. Vi ser frem til at kunne imødekomme kundernes ønske om at vælge blandt de miljømæssigt bedste møbler uden at gå på kompromis med æstetik og kvalitet, slår produkt- og miljøchefen fast.