Krisen har sat gang i innovationen
Direktører fra 23 virksomheder har ladet sig interviewe om tidens udfordringer. Det har dannet grundlag for en ganske interessant analyse. I dag sætter vi fokus på innovation.
Både politisk og i mediebilledet har innovation gennem flere år været sat på dagsordenen som et af tidens store buzzwords, men ifølge TEKO er det først nu, at vi ser en begyndende systematik omkring innovation i møbel-, mode- og livsstilsbranchen. Virksomhederne er tydeligvis blevet meget bevidste om, at alle medarbejdere inddrages i kreative processer.
- Det er en fundamental del af mode- og livsstilsbranchens DNA at være kreativ. Men mange sætter ord på, at den økonomiske krise har skubbet til en proces, hvor innovation nu gennemsyrer hele virksomheden, fordi det har været nødvendigt i jagten på nye og lønsomme måder at gøre tingene på, skriver TEKO blandt andet i sin analyse. Denne tendens bekræftes blandt andet af Lisbeth Steen fra møbelvirksomheden Fritz Hansen:
- Når der ikke er flere penge, må vi finde nye veje og metoder. Nu holder vi designworkshops hver anden måned. Desuden inviterer vi designstuderende og professionelle ind, så vi på den måde kan få innovation og nytænkning ind i huset, som ikke koster en masse, men som derimod giver en masse goodwill. Vi er nødt til at gøre ting anderledes og se på alt med andre øjne. Innovationsbenet skal dyrkes endnu mere, fortæller hun i interviewet.
Hvor dybt stikker innovationen?
Ifølge TEKO-analysen er begrebet ”co-creation” så småt begyndt at røre på sig i branchen. Flere virksomheder er således ved at få øjnene op for, at man – ved at indlede formaliseret samarbejde med kunder, leverandører – og måske endda konkurrenter – kan fostre helt nye idéer og muligheder. Konkret afprøves dette både ved at invitere andre fag og brancher ind i virksomheden, men også ved at indgå partnerskaber og alliancer med konkurrenter, som virksomhederne ikke tidligere ville have drømt om at dele viden med.
I analysen påpeges det dog samtidig, at arbejdet med innovation sjældent er funderet på et videnskabeligt grundlag, og at det er ganske få af de interviewede virksomheder, der har en tydelig innovativ strategi. Det ser associate professor Jens Geersbro fra CBS både som en styrke og en svaghed. Han ser analysens resultater som et tegn på, at innovation er et ’plusord’ – at virksomhederne har taget ordet til sig, uden at det stikker særligt dybt. Omvendt signalerer det omstillingsparathed, mener han:
- Det er et sundhedstegn, at virksomhederne forstår, krisen ikke er et forbigående problem. De accepterer det som ny virkelighed og handler ud fra det. Men jeg kunne ønske mig, at branchen siger: Hvad er det egentlig, vi taler om? Er det nye produkter, kreativitet, fleksibilitet, nye markedsområder? Det er nødvendigt at gøre innovationsdiskussionen mere konkret og forstå, at innovation sprænger rammerne for det, man plejer, siger Jens Geersbro.
Læs også:
Møbelbranchens udfordringer anno 2012
Sociale medier rykker ind i møbelbranchen
Læs mere i morgen…
I TEKO-analysen er 23 virksomheder øverste ledelser blevet spurgt ind til ’aktuel temperatur’, ’fremtidsvisioner’, ’innovationsmetoder’, ’viden- og kompetenceudvikling’ og ’kommunikation/branding og kunder’.
Analysen har identificeret en række gennemgående temaer, som kan få stor betydning for virksomhederne i de kommende år; nye medier, innovation, den nye generation af medarbejdere samt storytelling. Læs med her på Wood Supply, hvor vi i disse dage sætter fokus på temaerne.