23948sdkhjf

Bæredygtigt byggemarked i tæt samarbejde med engrosvirksomhed

Nyt partnerskab skal gøre det nemmere at bygge bæredygtigt

De tre ildsjæle fra det bæredygtige byggemarked Havnens Hænder på Refshaleøen i København har sammen med engrosvirksomheden Carl Ras indgået en aftale, som skal gøre det lettere for håndværkerne at få fat i bæredygtige byggematerialer.

Og de ved, hvad de taler om, de tre håndværksmestre bag Havnens Hænder - murer Magnus Henriques, tømrer Karl Nørgaard og murer Mikkel Damgaard Nielsen. De startede nemlig for et par år siden det lille byggemarked, fordi de selv som håndværkere havde svært ved at skaffe netop bæredygtige byggematerialer.

Tilgængelighed og vidensdeling

Målet med det nye partnerskab er at skabe bedre vidensdeling om bæredygtige og biobaserede byggematerialer og gøre dem lettere tilgængelige for de udførende håndværkere.

- Grøn omstilling kræver i høj grad, at vi sammen omstiller os til nye bæredygtige materialevalg. Vi oplever, at vores kunder har et ønske om at gå i en mere bæredygtig retning, men de mangler viden om bæredygtige materialer og byggeteknikker og er udfordret på, hvordan de skal gribe det an, fortæller adm. direktør i Carl Ras, Gorm Rasmussen.

Med det nye partnerskab håber han på, at de sammen kan skubbe til den grønne omstilling i byggebranchen og løse kundernes udfordringer:

- Havnens Hænder brænder for at gøre byggebranchen grønnere. De har opbygget stor viden på området og kan levere konkrete løsninger gennem rådgivning og produkter, der ikke er set i branchen før. Det går rigtig godt i spænd med Carl Ras’ vision om at udvikle byggebranchen i en bæredygtig retning.

- Gennem det nye partnerskab med Havnens Hænder ønsker vi at klæde vores kunder bedre på til bæredygtige løsninger og forbedre adgangen til dem, så det bliver nemmere at bygge bæredygtigt, fremhæver Gorm Rasmussen.

For Gorm Rasmussen er bæredygtighed et fælles ansvar, som vi alle bør løfte for at udvikle byggebranchen:

- Bæredygtighed er en proces, og noget der tager tid i en branche, der har været præget af faste normer for, hvad de enkelte produkter skal kunne. Men der er ingen tvivl om, at det er den retning, branchen går. Og de bedste løsninger skabes ofte, når flere partnere involveres i processen:

- Vi tror på, at samarbejde om bæredygtige løsninger er vejen frem, fordi innovative ideer og nye muligheder sker, når forskellige mennesker mødes. Det er vores partnerskab med Havnens Hænder et godt eksempel på. Sammen kan vi udfordre branchens vanetænkning og samtidig hjælpe kunderne med at blive en del af udviklingen, fastslår adm. direktør i Carl Ras, Gorm Rasmussen.

Biobaserede byggematerialer

Magnus Henriques, Karl Nørgaard og Mikkel Damgaard Nielsen fra Havnens Hænder forklarer, at partnerskabet med Carl Ras giver bedre mulighed for at udbrede kendskabet til de nye byggematerialer på det danske marked.

De tre håndværkere, som er opvokset på Christianshavn og har kendt hinanden siden ungdommen, har mere end 20 års erfaring med byggematerialer og byggemetoder og byger selv med de bæredygtige og biobaserede byggematerialer, de sælger.

De sidste par år har de arbejdet på at få fat i gode og sunde byggematerialer i hamp, ler, træ og kalk som alternativer til beton, gipsplader og stenuldsisolering.

- Vores byggematerialer er importeret fra Belgien, Tyskland og Frankrig, og flere af dem er endnu ikke set i Danmark før. De er meget renere og bedre for naturen, og er sundere at arbejde med. Samtidig har de lav miljøpåvirkning og bidrager til sundere bygninger og et sundere indeklima, påpeger de. 

BÆREDYGTIGT BYGGERI:
Havnes Hænder har formuleret seks principper for bæredygtigt byggeri (uddrag):
Biobaseret
Byggematerialer fremstillet af fornybare ressourcer er vejen frem hvis man vil reducere CO2 aftrykket i byggebranchen.

Diffusionsåbenhed
Ved at bygge efter diffusionsåbne principper opnår man, at bygningen kan ”ånde” og derved kan de der opholder sig i bygningen også få vejret.

Sundt indeklima
Der er et enormt behov for, at bygge i materialer der ikke afgasser farlig kemi og som kan håndtere den daglige fugtbelastning fra levet liv- madlavning, tøjvask, bade, gråd og grin.

Genbrug – op og ned
Hvis materialer er af en ordentlig kvalitet og i god stand er det selvfølgelig en god ide at genanvende det.
Det kan dog være svært at genbruge på en større skala, da genbrugsmaterialer er svære at standardisere, men cirkulær økonomi vinder mere og mere indpas og det er fedt.

Design til adskillelse
Vores behov for at have et hjem der kan bygges om, bygges til og ændres er stigende. Vores bygninger skal designes så det er så simpelt som muligt at etablere nye rum og anvendelser ved behov og i det hele taget kunne ændre på planløsningen løbende.

Vugge til grav
Først for nylig har man fået øjnene op for, at analysere på hele produktets levetid - fra vugge til grav. Nogle materialer har gode egenskaber, men har en tung og svinende produktion - hvilket betyder, at effekten af disse materialer, set i et helhedsperspektiv, ikke er særligt bæredygtige.
Kilde: Havnens Hænder

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093