23948sdkhjf

Scan Office-direktør: Sådan kan udbudsloven se ud i fremtiden

Virksomheder bliver for tiden presset af de kontrakter, som de har indgået med det offentlige. I fremtiden skal de gerne blive udbudt anderledes.

Det mener adm. direktør hos Scan Office Finn Viggo Nielsen.

I dag giver de faste kontrakter ikke meget fleksibilitet om hverken pris eller levering for de produkter, som der er blevet indgået en aftale for. Det er slemt i en tid, hvor fragt- og råvarepriser buldrer i vejret på grund af et stort pres på det internationale handelsmarked.

I dag bliver det antal kroner, som det offentlige skal give for produkterne, reguleret efter nettoprisindekset. I fremtiden ser Finn Viggo Nielsen gerne, at kontrakterne bliver udformet med mere fleksibilitet.

- Det kan ikke nytte noget, at man kun bruger nettoprisindekset til at regulere priserne. Nettoprisindekset tager ikke højde for stigninger i priser på råvarer, siger han.

Nettoprisindekset afspejler kun prisudviklingen for de varer og tjenester, der indgår i de private husholdningers forbrug.

Råvareudsving skal med i kontrakter

Scan Office leverer møbelartikler til det offentlige blandt andet via SKI-aftaler.

Adm. direktør Finn Viggo Nielsen har tidligere beskrevet, hvordan leverancer ender med at blive tabsgivende, og de kan komme ud i en situation, hvor de skal bede om udsættelse af leverancer.

Finn Viggo Nielsen har et bud på, hvordan det offentlige skal udbyde aftalerne i fremtiden.

- Når 80 procent af salgsprisen er afhængig af prisen på råvarer, så tror jeg, man er nødt til at ændre tankegangen. Det kan være, at 50 procent af det offentliges pris skal reguleres efter udsving på pris på råvarer. Så skal 30 procent måske reguleres efter fragtprisen og 20 procent efter nettoindekset, foreslår direktøren.

Lige nu bliver det offentliges indkøbspris reguleret en gang om året. Finn Viggo Nielsen mener også, at det med fordel kan blive ændret, så priserne bliver justeret hvert kvartal.

- Det kan også komme det offentlige til gode, da de får den mere reelle pris for, hvad produkterne koster, siger han.

SKI: Udbudsloven skal være mere fleksibel

Hos SKI, der indgår aftaler for store dele af den offentlige sektor, kan man godt se fordele i, at kontrakterne bliver udformet på en anden måde i fremtiden.

- Det vil være oplagt at kigge på udbudsloven, så den bliver mere fleksibel i forhold til ændringer af de kontrakter, der er indgået. Det er svært, som loven ser ud i dag, siger Rasmus Lund Kongsgaard, markedsdirektør hos SKI.

Udbudsloven er i øjeblikket under revision, og SKI-direktøren ser det som naturligt, at politikerne kigger på, om loven kan blive mere fleksibel. Rasmus Lund Kongsgaard mener ligesom Scan Office-direktøren, at det også kan gavne kunderne – staten, regionerne og kunderne.

- Det vil gavne alle parter. Med en fast pris kommer der er et naturligt risikotillæg for varen, og i princippet kan kunderne komme til at betale for meget. Det vil gøre, at priserne ikke er højere end det nødvendige.

Sf er åbne for lovændring

Regeringens støtteparti, SF, har tidligere tilkendegivet, at de gerne vil være til at se på, om loven skal laves om.

- Det kan meget vel være, at udbudsloven ikke er fleksibel nok. De udfordringer, Rasmus Lund Kongsgaard fremhæver, risikerer jo også at gøre priserne, som det offentlige skal betale, endnu højere, fordi virksomhederne er nødt til at indregne risikoen for eksempelvis råvarepriser i udbuddene.

- Derudover risikerer vi, at færre virksomheder overhovedet vil kunne byde ind med dertilhørende tab af konkurrence på området og risiko for monopoltilstande, har den vikariende erhversordfører Theresa Berg Andersen (SF) skrevet i en mail til MedWatch.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til problemstillingen fra KL og Danske Regioner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.755