23948sdkhjf

Orgelbyggere finder skimmelsvamp i danske kirker

Mange af de danske middelalderkirker har alvorlige problemer med skimmelsvamp, hvilket kan være direkte sundhedsskadeligt for kirkegængere og de ansatte i kirkerne.

Ofte er det orgelbyggere, som opdager skimmelsvampe, når de er ude for at stemme eller renovere orgler i de gamle danske kirker, skriver Fagbladet 3F.

Orgelbygger Bjarke Bruhn og hans medarbejdere hos P.G. Andersen & Bruhn Orgelbyggeri støder tit på problemet.

- Vi ved nogenlunde, hvad vi skal se efter, og skimmelsvampe elsker orgler, siger Bjarke Bruhn, der også er formand for brancheforeningen Orgelbyggerier i Danmark.

- Skimmelsvampe kan ikke lide bevægelse i luften, og i underdelen af et orgel står luften stille. Her er der fred og ro til, at svampene kan gro, siger han.

Gennem årene har han fundet skimmelsvampe bag altertavler, under prædikestole – og i rigtig mange orgler i rigtig mange middelalderkirker.

- Uha ja. Jeg vil tro, at du kan finde skimmelsvampe i totredjedele af de gamle kirker. Svampene opstår ofte i orglerne, men de spreder sig hurtigt. På 14 dage kan en hel kirke være inficeret, siger Bjarke Bruhn.

Det var Bjarke Bruhn, der i sin tid konstaterede, at der var skimmelsvamp i orglet i Strøby Kirke på Stevns. Det var også ham, der pakkede orglet ind, da kirken i 2015 med dags varsel blev lukket.

Kirken har ikke været i brug siden og gennemgår for tiden en omfattende renovering til i alt godt 10 millioner kroner på grund af skimmelsvampe.

En dyrekøbt erfaring, som andre bør tage ved lære af, mener Bjarke Bruhn.

- Det er ikke alle skimmelsvampe, der er farlige, men i nogle kirker er du nødt til at gøre noget med det samme. Andre steder skal du være opmærksom på problemerne. Ellers risikerer du pludselig at stå med en kæmpe regning, siger han.

Orglerne i de danske kirker findes i alle størrelser fra dem med 300 til de største med 7.000-8.000 orgelpiber i træ, metal, kobber og tinlegeringer. Alene at rense et orgel for skimmelsvampe kan hurtigt løbe op i 100.000 kroner.

- Hele problemet med skimmelsvampe i kirkerne bunder i besparelser. Sørger man for at holde luftfugtigheden under 70 procent, lufte godt ud og har en konstant grundtemperatur i kirkerne på 12 grader eller højere, kan skimmelsvampene godt holdes i ave, siger Bjarke Bruhn.

- Det er man bare ikke lydhør over for alle steder, og kirkerne er blevet pålagt at spare på varmen. Så i hverdagene skruer man ned for temperaturen, og så knaldfyrer man om søndagen. Problemet med skimmelsvampe er helt sikkert blevet værre under corona-epidemien, hvor kirkerne har været lukket ned, og der har været skruet ned for varmen, siger han.

I juli har Orgelbyggerier i Danmark holdt møder med Kirkeministeriet for at få sat fokus på problemerne.

Ifølge Bjarke Bruhn er der også behov for klare retningslinjer for de orgelbyggere, som støder på skimmelsvampe.

- Vi har ansvaret for vores medarbejderes sundhed, men der mangler nogle fælles retningslinjer i forhold til, hvordan vi skal håndtere skimmelsvampe og brugen af værnemidler, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081