Frederiksbergs grimmeste bygning fik landets bedste renovering
Renoveringen af Ørsteds Haver vandt torsdag aften Renoverprisen 2021 og en check på 100.000 kr. Frederiksbergs tidligere grimmeste bygning kan dermed kalde sig Danmarks bedste renovering.
Bygningen på H.C. Ørstedsvej blev før sin renovering kaldt Frederiksbergs grimmeste facade af beboerne selv. I renoveringen er facaden og altangangene gentænkt i en klimaskærm, der ikke kun giver adgang til lejlighederne, men også har skabt vertikale haver, der lægger op til uformelle møder mellem naboerne.
Med renoveringen har ejendommen fået et radikalt anderledes udseende, der både højner det arkitektoniske udtryk, mindsker klimaftrykket og skaber glæde blandt beboerne.
Kan ændre hele bygningens værdi
Det er et valgkollegie bestående af 70 personer fra branchen, der har stemt Ørsteds Haver helt øverst op på vinderpodiet. Formanden for Renoverprisens nomineringsudvalg, Karen Mosbech, understreger, at Ørsteds Haver har været oppe imod et felt af meget fine og stærke kandidater.
Hvad er Renoverprisen?
Renoverprisen uddeles af Realdania og Grundejernes Investeringsfond (GI). Selv om renovering fylder mere end halvdelen af den samlede produktion i byggebranchen, er det primært nybyggeri, der bliver belønnet med priser. Det er Renoverprisen med til at lave om på. Det særlige ved prisen er derudover, at den hylder et helt hold frem for en enkelt bidragsyder. Renoverprisen er en pris til alle, der har været involveret i det vindende projekt – lige fra bygherre til rådgivere og håndværkere.
- Sjældent har vi set så stærke projekter, der alle kunne have vundet prisen. Men Ørsteds Haver er helt sikkert en fortjent vinder. Projektet er et rigtig spændende eksempel på, hvordan man ved at renovere en facade faktisk kan ændre en hel bygnings værdi, sagde hun ved prisfesten torsdag, der fandt sted på Fabrikken for Kunst og Design på Sundholmsvej i København. Hun understreger, at mange kan lade sig inspirere af renoveringen:
- Holdet bag renoveringen har brugt ét enkelt hovedgreb – nemlig at renovere facaden – og det er der noget meget værdiskabende over. Så der ligger en enorm eksempelværdi i renoveringen, fordi der findes mange lignende bygninger rundt omkring i Danmark, siger Karen Mosbech i en pressemeddelelse.
Udover den eftertragtede prisstatuette vinder Ørsteds Haver en check på 100.000 kroner.
Særlig hæder til unikt projekt
Udover Renoverprisen blev Specialprisen uddelt. Specialprisen går til et originalt og særligt projekt, der ikke lever op til alle Renoverprisens kriterier, men som alligevel fortjener hæder.
Prisen gik i år til en flexbolig i Jungshoved på Sydsjælland, der tidligere var en frugtlade, men som i dag fungerer som et sommerhus for en børnefamilie. Huset står som eksempel på, hvordan ubeboede og forfaldne huse i landdistrikterne rundt omkring i landet kan få fornyet liv.
Nomineringsudvalget
Nomineringsudvalget består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherreerfaring og arkitekt- og ingeniørfaglig viden. Nomineringsudvalget består af:
• Formand for udvalget, Karen Mosbech (arkitekt og tidl. adm. direktør i Freja Ejendomme)
• Henrik Mielke (direktør, CEO i Enemærke & Petersen)
• Kasper Lynge (viceinstitutleder ved Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet)
• Lisbet Wolters (stadsarkitekt i Vejle Kommune)