23948sdkhjf

Regeringsudspil kan stikke kæp i hjulet på Jysks udvidelsesplaner

Hvis regeringens planer om et femårigt stop for aflastningsområder bliver til virkelighed, må kæder som Jysk droppe planer om flere butikker.

I løbet af foråret kom regeringen med sit udspil til en ny planlov. Heri indgik blandt andet et forslag om, at der fremover skal sættes en stopper for de såkaldte aflastningsområder uden for bymidterne. 

Forslaget mødte en delt modtagelse, for hensigten med at sætte en stopper for disse områder - i første omgang i en periode på fem år - er, at man på den måde kan holde en større del af handlen i bykernerne.

I forbindelse med præsentationen af udspillet lød det blandt andet fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad:

- Alt for mange byer i Danmark er i dag præget af tomme butikker og huse, men det behøver ikke være sådan. Vi er klar til at skabe en bedre balance i Danmark med stærke lokalsamfund, hvor bymidten igen bliver et samlingspunkt, og hvor velfærden kommer tættere på borgerne.

På den anden side bliver der argumenteret for, at den handel alligevel ikke ville blive placeret på byernes handelsstrøg, fordi det typisk er butikker som Harald Nyborg, Jysk og Thansen, der ligger i områderne, og at byerne dermed blot vil gå glip af den handel, der ville være i sådanne forretninger.

Kan blive nødt til at droppe planer

Netop hos Jysk ser man da heller ikke yderligere positivt på den idé. Helt konkret vil det nemlig i mange tilfælde betyde, at Jysk ikke kan få lov at opføre nye butikker.

FAKTA

Aflastningsområder er områder uden for byer, hvor man placerer større forretninger.

Det er typisk butikker, der er for store til at ligge på de almindelige gågader og i indkøbscentre.

Kæder som Thansen, Jem&Fix, Harald Nyborg og Jysk ligger typisk i aflastningsområder.

Det fortæller kommunikationsdirektør hos Jysk, Rune Jungberg Pedersen. 

- Som udgangspunkt er vi kede af sådan et stop, fordi vores butikker som regel ligger i aflastningscentrene, fordi vores varer kan være svære at slæbe igennem et strøg, siger han. 

Han peger på, at det kan betyde, at Jysk må træde på bremsen i forhold til at åbne nye butikker de kommende år. For selvom de har enkelte butikker i deres by-koncept, så er det ikke her, de primært satser. 

- Det er klart, at hvis vi ikke kan placere os de steder, så kan der være nogle projekter, som vi må opgive. Jeg skal ikke kunne sige noget om, hvorvidt det er godt eller skidt for bymidterne, men jeg kan bare sige, at det ikke er godt for os. 

Rune Jungberg Pedersen peger derfor på, at man måske kan finde en løsning, der tilgodeser alle parter. 

- Vi har ingen ambitioner om at fjerne handel fra midtbyerne, men vi håber på, at loven kan blive udformet, så der er plads til alle, slutter Rune Jungberg Pedersen. 

Samme fornemmelse har Arne Gerlyng-Hansen, adm. direktør hos Harald Nyborg.

Deres butikker ligger også typisk i sådanne områder.

- Jeg synes, at visse typer butikker ikke egner sig til indre byer, så der er meget fornuft i at have aflastningscentre.

- Alle typer butikker med store tung og kunder med trailer kan jo ikke være i en gågade, påpeger han.

Han vil dog ikke på nuværende tidspunkt kommentere på, om det ligesom for Jysk vil betyde, at de må droppe fremtidige butiksåbninger, fordi udspillet endnu ikke er behandlet politisk.

Hos Wood Supplys søstermedie Retail News kan du læse, hvad Brammings borgmester, Kommunernes Landsforening og Landistrikternes Fællesråd siger til regeringens udspil: Store detailkæder kan blive nødt til at droppe udvidelser, hvis regeringen får sin vilje (kræver login)

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.484