23948sdkhjf

Her er ekspertgruppens tre modeller for CO2-afgift

En ekspertgruppe med økonomiprofessor Michael Svarer i spidsen har tirsdag fremlagt tre modeller for, hvordan en fremtidig CO2-afgift kan se ud.

Overordnet lægges der op til, at afgiften skal sikre reduktioner på 3,5 millioner ton i 2030. Det niveau anses for nødvendigt, hvis man skal nå 2030-målet om 70 procents reduktion.

Mens den første model bygger på en ensartet afgift, forsøger model to og tre at tage højde for, at nogle virksomheder har en meget stor udledning, og derfor sænkes prisen for disse.

I to af tre modeller foreslås det, at man tager hensyn til storudledende virksomheder som Aalborg Portland.

Model 1:

En ensartet CO2-afgift. Den giver de samfundsøkonomisk billigste reduktioner.

CO2-afgift per ton CO2: 750 kroner (svarende til den forventede CO2-kvotepris i 2030).

De kvoteomfattede virksomheder får 50 procent rabat på afgiften, som bliver 375 kroner. Deres samlede CO2-pris (afgift plus kvotepris) bliver dermed 1125 kroner. Virksomheder ikke omfattet af kvoterne ender altså på 750 kroner.

Tilskud for negative udledninger (CO2-fangst) på 750 kroner per ton CO2.

Reduktioner vil i høj grad skyldes produktionsnedgang, og der er betydelig risiko for CO2-lækage, altså at produktion flytter væk fra Danmark til lande med lavere miljøstandarder.

Eksperterne vurderer, at modellen har en erhvervsbelastning på 2,8 milliarder kroner. Samfundsøkonomisk er prisen 250 kroner per ton CO2.

Provenuet foreslås anvendt til selskabsskat eller elafgift.

Model 2:

Den har tre afgiftsniveauer og åbner for en lavere afgift for virksomheder, der arbejder med mineralogiske processer (blandt andet Aalborg Portland).

De kvoteomfattede virksomheder får 50 procent rabat på afgiften, som bliver 375 kroner. Deres samlede CO2-pris (afgift plus kvotepris) bliver altså 1125 kroner. Virksomheder, som ikke er kvoteomfattet, skal betale 750 kroner.

Dertil gives ekstra rabat til virksomheder med mineralogiske processer, så afgiften sænkes til 100 kroner. Samlet lander prisen for disse så på 850 kroner per ton CO2.

Tilskud for negative udledninger på 750 kroner per ton CO2.

Denne model giver mindre CO2-lækage, men kræver større teknisk omstilling.

Denne model har en erhvervsbelastning på 2,3 milliarder kroner, og samfundsøkonomisk er prisen 500 kroner per ton CO2, altså dobbelt så meget som model 1.

Der foreslås i denne model tilskud til CO2-fangst.

Model 3:

Afgifterne er lidt lavere, men samfundsøkonomisk er det den dyrere af de tre modeller målt på effekt.

CO2-afgift per ton CO2: 100 kroner for mineralogiske sektorer, 225 kroner for kvoteomfattede sektorer og 600 kroner for ikke-kvoteomfattede sektorer.

Modellen har en ensartet CO2-afgift på 600 kroner per ton CO2 for virksomheder uden for kvotesektoren og 225 kroner for virksomheder inden for kvotesektoren, mens de mineralogiske processer ligger på 100 kroner.

Det betyder, at de fleste kvoteomfattede virksomheder lander på en samlet pris for afgiften og kvote på 975 kroner per ton CO2.

Tilskud for negative udledninger på 875 kroner per ton CO2.

Den vurderes at give mindst CO2-lækage af de tre modeller, men modsat de andre modeller kræver den ekstern finansiering på 500 millioner kroner.

Denne model har en erhvervsbelastning på 1,6 milliarder kroner, og samfundsøkonomisk er prisen 525 kroner per ton CO2.

Kilder: Ekspertgruppens materiale.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083