23948sdkhjf

Priskomite jagter uslebne snedkerdiamanter

– I år graver vi efter guld og borer efter diamanter.

Sådan siger snedkermester og oldermand i Københavns Snedkerlaug Mads Raaschou om Snedkerprisen, der i år skal uddeles for femte gang.

Nu er ansøgningsrunden åben, og oldermanden opfordrer snedkere, arkitekter, ingeniører og bygherrer om at komme til tasterne og få sendt eksempler på det oversete guld afsted mod lauget.

– Vores priskomité har mentalt spændt pandelamperne på for at finde en snedker, arkitekt eller en anden aktør, der arbejder med vores fine, gamle håndværk på en ambitiøs og innovativ måde, men som måske ikke har fået den helt store opmærksomhed for det endnu. Den person eller det værksted vil vi gerne præmiere i år, fortæller han og peger på, at mulighederne er mange. 

– Det kunne være et mindre værksted, der er verdens bedste til et hjørne af håndværket, det kunne være et ungt talent, der arbejder med en innovativ tilgang håndværket kan. Det kan også være et hold, der i det daglige eksperimenterer med nye og bæredygtige metoder, eller en ener, der bevarer fortiden for fremtiden gennem fornemt håndværk, lyder det. 

Snedkerprisen er på 150.000 kr., der doneres af Kirsten og Freddy Johansens Fond. Ansøgninger skal sendes til Københavns Snedkerlaug inden d. 1. april.

De har vundet

I år er femte gang, Københavns Snedkerlaug uddeler Snedkerprisen, der indtil videre er tildelt fire vidt forskellige modtagere.

Noma modtog den allerførste Snedkerpris i 2018. Her ønskede komiteen med prisen at anerkende, hvordan materiale og godt håndværk var blevet en bærende del af oplevelsen for alle besøgende i den nye restaurant på Refshaleøen i København. Det nye Noma er tegnet af Bjarke Ingels Group, indrettet af Studio David Thulstrup, og træ er det gennemgående materiale i bygninger og indretning.

Andet år gik prisen til et par visionære udøvere af håndværket; møbelsnedkeriet Egeværk. Indehavere Mette Bentzen og Lasse Kristensen og deres team modtog den store anerkendelse for en innovativ og udforskende tilgang til de danske møbeltraditioner. Egeværk har fundet deres helt egen niche i krydsfeltet mellem håndværk og kunst, hvor de i samarbejde med førende gallerister afsætter unikaværker i træ til internationale kunstsamlere.

I 2020 var det ”monumentalarkitektur i træ” - Kongehallen i Sagnlandet Lejre - der blev belønnet med hæderen og de 150.000 kroner. 1000 tons dansk egetræ, historisk byggekunst og bygningens evne til at historieformidle blæste priskomiteen bagover.

I 2021 honorerede Københavns Snedkerlaug en stor holdindsats bag den nænsomme restaurering og ombygning af Retten i Aarhus. Her modtog Rønnow Arkitekter prisen på vegne af bygherre, arkitekterne og håndværkerne bag transformeringen af den nationalromantiske perle, der blandt historieinteresserede århusianere bærer kælenavnet Smykkeskrinet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.06