23948sdkhjf

Designnævnet er trukket i arbejdstøjet

I sidste uge var der officiel åbning af Designnævnet og Responsumudvalget, der kan modtage og behandle tvister om blandt andet ophavsret fra både enkeltpersoner eller virksomheder. 

Det skriver DI Business.

DesignNævnet

DesignNævnet behandler sager mellem to eller flere parter, som drejer sig om at fastslå, om arkitektur, design eller kunsthåndværk er beskyttet ifølge lovgivningen, og/eller om der er sket en krænkelse af beskyttelsen.

DesignNævnet kan f.eks. vurdere, om et design er krænket af et andet design, der minder om det, eller om et arkitektonisk værk er krænket af et andet værk, der ligner det uden at være identisk med det.

Kilde: www.designnævnet.dk

– Uanset om du er en foretagsom, kreativ, passioneret, visionær og ambitiøs enkeltperson, iværksætter, et startup eller et større etableret brand, så vil du have et stærkt behov for beskytte dine værker og din forretning bedst muligt. Dine rettigheder er en forudsætning for de mange interesser, der er på spil, sagde designer Svend Onø, Onø Design, der var en af de mange oplægsholdere på dagen og tillige sagkyndig dommer i Sø- og Handelsretten ifølge en pressemeddelelse.

Designnævnet behandler sager mellem to eller flere parter, som drejer sig om at fastslå, om arkitektur, design eller kunsthåndværk er beskyttet ifølge lovgivningen, og/eller om der er sket en krænkelse af beskyttelsen. Til sammenligning med at føre en sag ved retten, så vil beløbet for at indbringe en sag for Designnævnet og Responsumudvalget være meget beskedent.

Bag den nye instans står en række organisationer. Heriblandt DI.

– Jeg er sikker på, at DesignNævnet vil blive en stor succes. Der er flere fordele ved at starte i det nye organ, hvis der er tvister om rettigheder. Det er både billigere og hurtigere, og hvis parterne kan enes om det, kan afgørelsen også være gældende. Ellers er der stadig mulighed for at få afgjort sager i retsvæsenet, men det kan være en både langvarig og dyr proces for alle parter, siger Kim Haggren, vicedirektør i Dansk Industri (DI).

Responsumudvalget

Responsumudvalget behandler sager, hvor det er spørgsmålet, om arkitektur, design eller kunsthåndværk er beskyttet ifølge lovgivningen, uden at beskyttelsen nødvendigvis er krænket i en konkret sag.

At få fastslået dette kan f.eks. være relevant for arkitekter og designfirmaer, som overvejer at markedsføre nye produkter.

Kilde: www.designnævnet.dk

Han uddyber:

– Udover en billigere og hurtigere løsning sammenlignet med retsvæsenet, så går det nye organ ikke ned på kvaliteten af de dommere og sagkyndige som afgiver udtalelserne. Det nye organ har både en landsretsdommer samt sagkyndige fra den designretlige og kommercielle verden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084