Tømrerelever får træ under huden – og det er andet end splinter
Der bliver købt træ fra bæredygtig skovdrift, mens knap så bæredygtige materialer som plastic, cementbaserede materialer og tjærepap bliver udskiftet i konstruktionerne. De mener det alvorligt på tømreruddannelsen på NEXT Uddannelse København (Rødovre), når de siger, at målet er, at alle elever fra 2024, både teoretisk og praktisk, har bæredygtigt byggeri som en fast integreret del af uddannelsen.
På nuværende tidspunkt kan eleverne vælge moduler på tre ud af fem hovedforløb, hvor der arbejdes med bæredygtighed. Tømrerteamet har de seneste par år været med i et pilotprojekt, som skal udvikle uddannelsen i en bæredygtig retning i forhold til det CO2-aftryk, byggeriet har på klimaet.
Først og fremmest handler det om udelukkende at bruge træ i de konstruktioner, som eleverne bygger, for det er her, der for alvor kan spares på CO2 –udledningen.
- En stor del af udledningen i byggeriet kommer fra byggematerialer. Derfor har vi på vores bæredygtige forløb udskiftet forskellige isoleringstyper med træ, ligesom vi ikke bruger plasticmembraner og tjærepap. Det gør en kæmpe forskel i kombination med, at vi naturligvis bruger træ fra bæredygtig skovdrift, fortæller uddannelsesleder Kåre Banke.
Et kæmpe potentiale
Uddannelsen i bæredygtigt byggeri går godt i spænd med NEXTs samlede 2025-strategi om at tænke og agere bæredygtigt, og direktør Ole Heinager er da også begejstret for udviklingen på tømreruddannelsen.
- Flere og flere spændende bæredygtighedsprojekter spirer for tiden frem på vores uddannelser, og det her projekt har et kæmpe potentiale, både i forhold til klimaet og rekrutteringen af nye elever, siger Ole Heinager, og sender samtidig stor ros til holdet bag:
-Det kræver stor faglighed, kreativitet og hårdt arbejde at udvikle vores uddannelser i en bæredygtig retning, og jeg er meget imponeret over, hvor langt holdet på tømreruddannelsen er nået. Det skal de have stor ros for, fremhæver Ole Heinager.