23948sdkhjf

Chefdesigner om sofa-ambitioner: Håbløst naivt

– Målet var at lave en sofa, der var 100 pct. bæredygtig. 

I dag kan Line Nevers Krabbenhøft, chefdesigner hos Sofacompany, ikke lade være at grine lidt, når hun fortæller om det mål, virksomheden havde for to og et halvt år siden.

– Det var jo håbløst naivt, men vi vidste simpelthen ikke nok om det dengang. Vi er blevet så meget klogere i processen, og vi har virkelig fået øjnene op for, hvor komplekst det her felt er, forklarer chefdesigneren, der hurtigt måtte sande, at barren var blevet sat for højt.

Modstridende hensyn

– Vi havde slet ikke forholdt os konkret nok til, hvad vi mente, når vi talte bæredygtighed – der er jo i princippet ikke noget nyt, der er bæredygtigt, for alting har et fodspor, så vi fandt hurtigt ud af, at vi i stedet skulle gå efter at skabe den mest bæredygtige sofa som overhovedet muligt, siger Line Nevers Krabbenhøft.

Derfor dykkede hun og teamet ned i samtlige sofadele fra træ og skum til tekstil, lim og sytråd, og jagten på de bedste løsninger har bragt dem vidt omkring.

– Vi har været omkring majsaffald og kokosnøddefibre, diverse uldtyper og hampprodukter, og vi har testet og testet og testet, for det er afgørende, at de her materialer også er både langtidsholdbare og komfortable, forklarer hun.

I processen med at skabe sofaen er det således også blevet tydeligt, at bæredygtighed handler om meget mere end klimaaftryk og certificeringer.

– Man kan både tale om æstetisk bæredygtighed, det vil sige et æstetisk langtidsholdbart produkt– og så den fysiske bæredygtighed, der handler om, at det skal holde længe. Og der er rigtig mange afvejninger undervejs, for de her hensyn strider indimellem mod hinanden, siger Line Nevers Krabbenhøft.

Kompromisernes kunst

Et sådant dilemma har designgruppen blandt andet stået i på skumfronten, hvor masser af alternativer er blevet afsøgt.

– Skummet skal både være komfortabelt og kunne holde formen, og det er der ikke særlig meget, der kan leve op til. Vi har afprøvet og kasseret rigtig meget forskelligt, og var også ude i en idé om at indsamle restskum, som vi så kunne choppe til granulat, men det bliver ikke helt lige så blødt, fortæller chefdesigneren.

Sofaens bløde indre er derfor endt som et kompromis mellem de forskellige hensyn.

– Vi er endt med at bruge økologisk naturlatex, som vi henter i Sri Lanka, og det lyder jo ikke bæredygtigt overhovedet, men det er et virkelig godt produkt dyrket under gode forhold, og det er både superkomfortabelt og holder i lang tid, forklarer Line Nevers Krabbenhøft.

Ligeledes har den økologiske bomuldssytråd måttet vige pladsen for den mere holdbare version i jomfruelig polyester i den renest mulige version, mens trærammen, som er udarbejdet i hurtigt voksende asketræ, og kan samles uden brug af skruer og værktøj, er blevet lakeret med en vandbaseret lak af samme holdbarhedshensyn.

– På den måde har det hele tiden været en afvejning af, hvad der er vigtigt – vi kunne godt have lavet en sofa af lokale materialer og majsaffald med en super hård hynde, som hurtigt blev flad, men vi vil ikke gå på kompromis med komfort og æstetik, slår hun fast.

Skal høste erfaringerne

Heldigvis har de seneste to og et halvt års arbejde med Wilson, som Sofacompany har valgt at kalde det hidtil grønneste skud på stammen, bekræftet Line Nevers Krabbenhøft i, at meget kan gøres bedre, uden det koster på æstetik og komfort. Og de erfaringer er designteamet nu klar til at tage med i det videre arbejde.

– Det har været en virkelig spændende proces, og jeg er så glad for, at vi gjorde det. Nu arbejder vi videre ud fra de erfaringer, vi har gjort, og blandt andet designer vi ud fra, at alt, der kan fladpakkes, bliver det, fortæller designeren og bringer dermed endnu et aspekt af den bæredygtige dagsorden i spil.

Og det er måske et meget godt billede på den vigtigste læring af de seneste års arbejde. At bæredygtighed er en kompleks størrelse med en myriade af dilemmaer, man skal forholde sig til, og at man aldrig når de 100 pct.

 – Lige så naive, som vi var i starten, lige så meget har vi nu fået øjnene op for kompleksiteten på det her felt. Og vi har fundet ud af, at det for os først og fremmest er vigtigt at være transparente omkring den her proces og om de til- og fravalg, vi har gjort, for bæredygtighed er i høj grad et spørgsmål om vinklen, du lægger på det, og derfor er det afgørende, at man er åben omkring tilgangen, slår Line Nevers Krabbenhøft fast.


Foto: Sofacompany

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078