23948sdkhjf

Dansk producent af træfiberisolering skubber til varm grøn omstilling

Henrik Andreasen er en mand med fart på.

Han står bag virksomheden Woodfiber fra Tølløse på Midtsjælland, der har udviklet  klimarigtig træfiberisolering og systemer, der gør det enkelt, hurtigt og billigt at bygge med træfiberisoleringen, som fremstilles af gran fra bæredygtigt svensk skovbrug

Selvom der i dag er enkelte store og veletablerede aktører på markedet for træfiberisolering, arbejder direktør Henrik Andreasen benhårdt for at give virksomheden en plads i det voksende marked for bæredygtigt byggeri.

- Hvis klimaambitionerne rent faktisk ønskes indfriet, så er jeg ret sikker på, at vi med de produkter, vi har udviklet i dag, kan opnå en pæn markedsandel på det europæiske marked i de kommende år, siger Henrik Andreasen, i en pressemeddelelse.

Der skal fart på!  

Hvad der nok ikke er usædvanligt for folk med fart på – og nok heller ikke er usædvanligt for grønne ildsjæle - så mener Henrik Andreasen, at andre skal se at følge med i samme tempo.

- Når nu man fra samfundets side har ambitionerne om mere klimavenligt byggeri og at det for langt størstedelen af det danske nybyggeri allerede i dag er muligt at bygge bæredygtigt – vel at mærke uden at det bliver dyrere eller mere tidskrævende, skal vi så ikke se at komme i gang, spørger Henrik Andreasen. 

Nye løsninger gør det muligt

Han henviser til, at byggeriet allerede i dag kan indfri de ambitioner, der ligger i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, som sigter mod at 90 pct. af nybyggeriet i 2029 skal overholde en grænseværdi på 7,5 kilo CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter om året.

- Der er ingen grund til at vente til 2029. Det kan vi allerede i dag – og mere til: Vi kan i mange tilfælde bygge til nul kilo, siger han og peger på byggeriet Himmelhuset i Helsingør, som et godt eksempel på det.

Det kan lade sig gøre, fordi flere ildsjæle med fremkomsten af FN’s kriterier for det absolut klimarigtige byggeri rekordhurtigt har udviklet løsninger, der gør det muligt. De kriterier vil i de kommende år skubbe de europæiske landes byggebrancher og skabe store eksportpotentialer for den bæredygtige danske byggebranche, hvis ellers der kommer mere gang i på det danske marked, mener han.

- Nu handler det om, at vi bliver inviteret med ind tidligt i byggeprojekternes proces, hvor kravspecifikationerne skrives. Altså før arkitekterne begynder at tegne, tilføjer han.

Myter må punkteres

Henrik Andreasen peger på, at der er mange myter om det bæredygtige byggeri, som trænger til at blive punkteret.

- Mange tror, at det er dyrere, tager længere tid og at det er begrænset, hvad der kan bygges. Men vi kan bygge næsten enhver privat eller offentlig bygning bæredygtigt: Parcelhuse, sommerhuse, etageejendomme, plejehjem, ældreboliger, skoler, sportshaller, lagerbygninger, kontorbygninger – jeg kunne blive ved. Så længe de er over jorden, men heller ikke alt for høje, så kan vi bygge alt bæredygtigt, siger han og afslutter sin mytepunktering med begrundelsen for, hvorfor det også er hurtigere og billigere at bygge grønt:

- De grønne konstruktioner er byggeteknisk mere simple og derfor bygger vi i dag hurtigere – i kroner og øre er det derfor også billigere end med beton, mursten og mørtel.

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093