Krokodilleskab og Lille Petra satte auktions-rekorder
Der blev klappet ikke bare én, men hele to gange i auktionssalen i Bredgade hos Bruun Rasmussen torsdag aften. Første gang var, da hammeren faldt over arkitekt Hans J. Wegners særegne Krokodilleskab til en pris på 700.000 kr. Det var vurderet til 200.000-300.000 kr. og blev med et hammerslag på 350 pct. over vurderingen det dyreste Wegener-skab i verden solgt på auktion.
Og det skulle ikke stoppe her. Da flere bød med på arkitekt Viggo Boesens smukke stole ”Den lille Petra”, nåede hammerslaget op på svimlende 825.000 kr. mod en vurdering på 500.000-600.000 kr. Hermed blev det på samme måde verdens højeste pris på auktion for stole af Viggo Boesen.
- Petra-stolene har stået hos samme familie siden 1938. Der er blevet passet godt på dem, og den slags belønnes ofte på auktion – i særdeleshed når det, man passer godt på, er en designskat som disse. Der blev desuden bidt en god luns af tegnebogen hos køberen for at få Wegners skab med hjem, og også her blev det til en verdensrekord for et skab af Wegner. Vi ser dermed på auktionen, at dansk design er mere hot end nogensinde, siger Peter Kjelgaard Jensen, vurderingsekspert og leder i afdelingen for moderne design hos Bruun Rasmussen.
Yderst sjældent Krokodilleskab
Et møbel, der ligner skindet på en krokodilles ryg, lyder umiddelbart mærkeligt. Det er ikke desto mindre tilfældet med Hans J. Wegners dækketøjsskab, der med sine smukt udskårede låger hører til hans mere sjældne møbler.
I 1938 tog Wegner sin eksamen som arkitekt, men var oprindeligt udlært snedker i sin fødeby Tønder. At han allerede som dreng skar små̊ figurer ud af træklodser, som faren, der var skomager, brugte til skoskabeloner, vidner om hans livslange interesse for træet som materiale. Således mestrede Wegner tidligt brugen af værktøj og udviklede med tiden sin enestående sans for æstetik, form og tekstur. Med sit smukke ornamenteringsarbejde trækker auktionens Krokodilleskab linjer til de billedskærerarbejder, Wegner udførte i sin ungdom.
Wegner er ét af de helt store navne i dansk designhistorie. Mange af hans kendte klassikere blev til i 1940-50’erne, men vinder fortsat stor anerkendelse verden over, hvilket dagens auktion understreger. Med en baggrund som møbelsnedker og arkitekt havde han både en indgående fornemmelse for træets egenskaber og en enestående sans for formgivning. Han formåede således at koble idé og udførelse, hvilket har resulteret i nogle af de mest kendte danske møbler nogensinde.
Den Lille Petra
Auktionens to eksemplarer af ”Den Lille Petra“ er af den mindre kendte arkitekt Viggo Boesen fra hans første produktion af stolen. En sjov anekdote lyder, at Boesen på grund af møblets buttede form opkaldte det efter sin svigermor Petra.
Med den ”Den Lille Petra“ kan man tydeligt se, at 1930’ernes møbler var tungere, rundere og mere kurvede end de senere mere berømte danske designklassikere. Der herskede blandt arkitekterne i dette årti enighed om, at tidens nye paroler om fokus på form, funktion og nye materialer ikke måtte ske på bekostning af mennesket og det gode håndværk. Det står klart med møblerne fra 1930’erne, der med deres bløde, humane udtryk var blandt de første spæde forsøg på at skabe en særegen dansk fortolkning af den internationale modernisme.
Viggo Boesen bidrog til denne udvikling inden for dansk møbelkunst. Han blev uddannet arkitekt på kunstakademiets møbelskole i København og påbegyndte sin karriere i starten af 1930’erne, hvor han tegnede en række overpolstrede møbler, der befinder sig i spændingsfeltet mellem international modernisme og nordisk humanisme.
De blev alle formgivet ud fra hans tanker om, at møbler skulle have et organisk flow, omfavne kroppen smidigt og komfortabelt samt have et også for øjet behageligt design. ”Den Lille Petra” forener alle Boesens tanker om det perfekte møbel.