Fra teater til træindustri
Med inspiration fra teaterverdenen har københavnske Burnblock udviklet en ny type brandhæmmer. Teknologisk Institut har rustet virksomheden til mødet med træindustrien.
Opfindelsen har rod i teaterverdenen, hvor skuespillernes brandfarlige rober og kulisser gang på gang blev sprayet med giftige brandhæmmere, til gavn for sikkerheden, men til stor gene for alle på scenen. Derfor satte opfinderen sig for at finde et ugiftigt alternativ til de traditionelle brandhæmmere.
Det endte med midlet Burnblock, som fungerer ved at kvæle ilden ved at forhindre ilten i at nå frem til det behandlede materiale – og uden ilt kan der ikke opstå ild.
Teknologisk Institut rådgiver...
Selvom man har en effektiv brandhæmmer, kan der være langt til markedet og nye kunder. Teknologisk Institut hjælper Burnblock med at udvikle produktet samt etablere den dokumentation, som er nødvendig, hvis man vil ind på markedet.
At anvende brandhæmmere på træ er oplagt, og Teknologisk Institut har været med som rådgiver i et lille års tid. Burnblock skulle rustes til at møde kunder i træindustrien, hvor der blandt andet er et marked hos producenter af træplader, trægulve og beklædningsbrædder.
Og tester...
Anvendelsesområderne er mange, og når Burnblock sammen med Falck sætter trumf på ved at teste Burnblocks evne til at slukke ildebrande, er det Teknologisk Institut, der har imprægneret legehuse og stråtage til forsøgene. Det handler ikke kun om at lave standardiserede prøvninger men også om, hvordan produkterne som trægulve, træplader eller beklædningsbrædder behandles med brandhæmmeren.
Teknologisk Instituts laboratorier har lavet en pilotproduktion af brandimprægnerede beklædningsbrædder, ligesom der efterfølgende bliver testet for egenskaber som styrke, stivhed, fugt og modstandsdygtighed mod råd og svamp.
Allerede nu har Burnblock fået fine karakterer i brandklassificering, hvilket er et mål for hvor hurtigt og i hvilken grad et produkt bidrager i et brandforløb, i form af røgudvikling og evt. brændende dråber, og det, selvom det er helt og aldeles ugiftigt.
Stationslederen hos Falck i Hillerød, Henning Schreiber, siger:
- Vi vidste, at det var brandhæmmende, men så fandt vi på at teste, om det også kunne effektivisere brandslukning. Det ville gøre, at vi kunne bruge mindre vand og samtidig sikre, at alting ikke er ødelagt efter slukning på grund af gifte. Det kunne det – og i det hele taget virker det rigtig lovende.
Kilde: Teknologisk Institut