23948sdkhjf

Køkkendirektør efter rekordkvartal: – Billedet er slet ikke entydigt

Målt på omsætning blev årets andet kvartal det bedste nogensinde for køkkenkoncernen TCM Group. Alligevel er forventningerne til årets bundlinje justeret et nyk ned, for prisstigninger på råvarer og energi har ædt af indtjeningen, og ifølge topchef Torben Paulin er billedet i øjeblikket ikke spor entydigt.

Skal man alene dømme ud fra seneste kvartal, har efterspørgslen holdt sig på et højt niveau, fortæller topchefen.

– Samlet set har efterspørgslen været rigtig stærk hovedsageligt trukket af erhvervskunder, forklarer han om en udvikling, han samtidig kalder en sandhed med modifikationer.

– Eksempelvis står typehussegmentet stærkt, og de ordrer figurerer jo som erhvervskunder hos os, selvom det i sidste ende er private kunder, der køber husene, uddyber Torben Paulin.

En ny og nemmere udfordring

Omsætningen landede i årets andet kvartal på 324,8 mio. kr. svarende til en vækst på knapt 12 pct., men lige som i foregående kvartal måtte TCM se indtjeningen gå tilbage sammenlignet med samme periode i 2021. Ad to omgange har koncernen i kvartalets løb igen måttet hæve priserne som følge af stigende råvare-, energi- og transportomkostninger, og selvom de seneste prisstigninger endnu ikke er slået fuldt igennem på bundlinje, kan en stor del af toplinjevæksten ifølge direktøren henføres til netop prisudviklingen.

– Det er overvejende pris, der har trukket væksten, men vi er også vokset på volumen, understreger Torben Paulin, der oplever, at forsyningssituationen langt hen ad vejen har normaliseret sig over de seneste måneder.

– Hvidevarer er stadig en udfordring, men derudover har vi oplevet en normalisering på alle de parametre, coronaen havde indflydelse på, fortæller han med henvisning til de altoverskyggende forsyningsudfordringer, der prægede den sidste del af pandemitiden.

Og selvom Ruslands invasion af Ukraine har skabt nye udfordringer med især egetræ, er der ifølge Torben Paulin markant forskel på de to situationer.

– Det er en ny udfordring med egetræ, men det er meget lettere at håndtere. I butikkerne kan personalet oplyse kunderne om situationen, og så kan de vælge, om de vil holde sig til eg med en usikker leveringstid, eller de hellere vil finde et alternativt materiale – på den måde er det nemmere at mangle en træsort, der udgør relativt få procent af det samlede salg, end at mangle eksempelvis spånplader og køkkenkomponenter, forklarer han.

En myriade af scenarier

Der er altså flere grunde til at glæde sig for Torben Paulin, der indtog direktørstolen i marts 2020, og hvis første år på posten således kan kategoriseres som alt andet end normale. Og trods en begyndende normalisering af forsyningskæderne, understreger TCM-direktøren, at fremtiden fortsat er usigeligt svær at spå om.

– Sommerferiemånederne er traditionelt stille, så dem kan man ikke rigtig basere noget på – vi skal nok hen i september, før vi for alvor begynder at kunne se, hvordan markedet udvikler sig, vurderer Torben Paulin, ifølge hvem pilene for nuværende peger i snart sagt alle retninger.

– Vi kigger lige nu rigtig meget efter alle de signaler, der nu måtte være, men billedet er slet ikke entydigt. På den ene side ser vi en begyndende nedgang i byggeriet, men i køkkenkontekst er det i meget høj grad renoveringsmarkedet, der er afgørende, og der ser vi endnu intet fald, forklarer han og fortsætter:

– Faldet i nybyggeri er heller ikke ensbetydende med, at folk holder op med at flytte, og flytter man ind i noget gammelt i stedet for at bygge nyt, så kan det måske også kaste et køkkensalg af sig. Mens renten på den ene side er høj og kan udskyde nogle investeringer, så har opsparingsniveauet omvendt heller aldrig været højere, ligesom friværdien stadig er høj og jobsikkerheden intakt.

En historisk situation

For Torben Paulin giver det derfor heller ikke mening at sammenligne situationen med den, markedet stod i op til finanskrisen.

– Man kommer nok nemt til at drage nogle paralleller, men det er nogle helt andre parametre, der er i spil og en helt anden situation. At vi med først corona og siden krigen oplever to 100-årshændelser inden for et enkelt år, er en historisk situation, og der er ikke rigtig noget at sammenligne med, vurderer han.

Derfor glæder han sig over, at TCM’s ordrebeholdning ved indgangen til tredje kvartal kan kategoriseres som solid, og topchefen er – som han har været, siden han satte sig i stolen – klar til at reagere på det uforudsete.

– Det er noget med at have en fod liggende på speederen og en over bremsen, klar til at træde. Det her kvartal er gået rigtig, rigtig godt, men vi ved simpelthen ikke, hvad vi ser ind i, og derfor holder vi også fast i et bredere spænd i forhold til guidance, end vi traditionelt har gjort, lyder det.

Mens forventningen til årets omsætning er uændret i intervallet 1.150-1.225 mio. kr. svarende til en organisk vækst på 4-11 pct., forventer TCM nu, at det justerede driftsresultat (EBIT) lander i intervallet 130-160 mio. kr. mod det tidligere udmeldte 140-170 mio.

Se nøgletal for:
Læs mere om: TCM Group
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.832