23948sdkhjf

Eksporten er eneste lyspunkt i dansk økonomi

- Hvis vi heller ikke havde haft den lille fremgang i eksporten, ville vi have haft kraftig negativ vækst i dansk økonomi, siger DI’s cheføkonom Klaus Rasmussen.
Danmarks Statistik offentliggjorde forleden nationalregnskabet, og ifølge dette er eksporten lyspunktet i dansk økonomi for tiden. Derimod går både det private forbrug og virksomhedernes investeringer tilbage.

Tallene fra nationalregnskabet for 2. kvartal i år viser en tilbagegang, hvor blandt andet dansk produktion faldt med 0,5 procent i 2. kvartal, det private forbrug faldt såvel som også investeringerne. Stort set er det kun eksporten der giver et positivt vækstbidrag.

- Hvis vi heller ikke havde haft den lille fremgang i eksporten, ville vi have haft kraftig negativ vækst i dansk økonomi, slår DI’s cheføkonom Klaus Rasmussen fast.

Ikke prangende
Eksporten steg med 2,5 procent i 2. kvartal, mens importen steg med knap 1 procent. Fremgangen i eksporten er således glædelig, men ikke prangende og kommer efter et fald i 1. kvartal.

- Eksporten går frem på trods af, at flere af vores markeder i Storbritannien og Sydeuropa klarer sig dårligt. Heldigvis har vi set en mere gunstig udvikling i Sverige, Polen og landene uden for EU. Det har samlet set givet en lille fremgang i eksporten, forklarer Klaus Rasmussen.

Svag efterspørgsel i Europa
Han peger på, at mange virksomheder oplever, at efterspørgslen i store dele af Europa er meget svag.

- Det holder eksporten nede. Vi forventer en fortsat svag udvikling i dansk økonomi resten af året, forudsiger DI’s cheføkonom.

Det private forbrug og investeringerne på tilbagetog
Både det private forbrug og investeringerne viste tilbagegang i 2. kvartal. På investeringssiden er byggeaktiviteten fortsat meget lav. Samtidig er udviklingen i erhvervslivets øvrige investeringer svag.

Det private forbrug faldt med 0,9 procent i 2. kvartal og trækker derfor væsentligt ned i den samlede vækst.

- Vi venter stadig at se en tydelig effekt af udbetalingen af efterlønspengene. Der er allerede udbetalt rigtig mange penge, så vi skal nok se en effekt. Spørgsmålet er blot, hvornår den kommer, og hvor stor den bliver, vurderer Klaus Rasmussen.

Aftagende beskæftigelse
Beskæftigelsen faldt samlet set med 2.000 personer i 2. kvartal. Faldet skyldes et fald i den offentlige beskæftigelse mens den private beskæftigelse var uændret.

- De svage økonomiske udsigter får mange til at holde igen med at ansætte nye medarbejdere. I det lys er det positivt, at den private beskæftigelse trods alt er uændret, fastslår DI’s cheføkonom.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109