23948sdkhjf

Designpriser til Finn Juhl og Randers+Radius

Kulturminister Uffe Elbæk præmierede torsdag aften årets bedste design ved Danish Design Award, som blev uddelt for 48. gang.
Dansk Design Center på H. C. Andersens Boulevard i København var torsdag rammen om en festlig ceremoni, som markerede den 48. uddeling af Danish Design Award, som oprindeligt hed ID-Prisen.

Juryen havde i år nomineret 24 designs ud af i alt 124 indsendte forslag. Hovedprisen gives i seks forskellige kategorier, og i ”Møbel-, tekstil- og beklædningsdesign” gik prisen til Randers+Radius for bordet ”Grip”, som er designet af Troels Grum-Schwensen.

Grip-bordet monteres uden brug af værktøj og tillader brugeren dels frit at bestemme benenes placering, dels at sammensætte flere plader og ben til meget lange, sammenhængende borde.

- Grip-bordet er et godt eksempel på fornyelse inden for dansk møbeldesign. Nytænkningen ses ikke blot i bordets/systemets udtryk, men også i dets produktionsform. Materialerne er velvalgte og detaljerne er gennemarbejdede, lyder begrundelsen fra juryen.

En af de vigtigste eksponenter for ‘Danish Modern’
Klassikerprisen, Classics 2012, gik til Finn Juhls ”Høvdingestolen”, tegnet i 1949. Juryen hæftede sig især ved, at stolen i sin samtid markerede en fornyelse i dansk møbelkunst og var inspiration for en hel generation af møbeldesignere.

- 63 år efter den blev skabt, står Høvdingestolen som en af de vigtigste eksponenter for ‘Danish Modern’. Stolen står i dag som inspiration for en ny generation af møbelkunstnere og som et symbol på, at fokus på ultimativ kvalitet, internationalt format og vilje til at bryde tradition, kan være vejen til at gøre en forskel som designer, lyder det i begrundelsen for valget af det kendte Finn Juhl-møbel, som i dag produceres af Onecollection.

For første gang i Danish Design Awards historie uddelte juryen også en pris til et lovende, ungt, dansk designtalent. Nomineringerne var foretaget af syv af Danmarks førende design- og arkitektuddannelser og omfattede 16 personer, som i løbet af deres uddannelse har udmærket sig særligt med nytænkning inden for design. Prisen Talent 2012 gik til Thea Ubbe, som bl.a. i sit afgangsprojekt fra Kunstakademiets Designskole har udviklet et lejringsprodukt til tidligt fødte børn, som sigter mod en bedring af det lille kuvøsebarns start på livet.

Lover godt for dansk designs fremtid
Med 128 indsendte designløsninger af høj kvalitet har juryen haft en spændende og udfordrende opgave med at nominere og udpege vinderne af Danish Design Award 2012.

Løsningerne afspejler den udvikling, som designområdet har gennemgået i de senere år, hvor arbejdsfeltet er blevet bredere og mere internationalt orienteret. Det er tydeligt, at designerne evner at navigere i en virkelighed, hvor rollefordeling og efterspørgsel konstant skifter. Tilsvarende synes der at være en større interesse blandt virksomhederne for at integrere designere på et tidligt tidspunkt i udviklingsprocessen.

Juryen har med glæde kunnet konstatere, at klassiske designdyder lever i bedste velgående side om side med nye designområder og i berigende samarbejde med tekniske udviklingsaspekter og målrettet markedsorientering. Samtidig er interessen for at udforske anvendelse af nye materialer og for bæredygtighed tydelig.

Endelig har juryen også bemærket, at danske virksomheders design – parallelt med en global orientering – bærer et intakt nordisk ‘design-dna’. Enkelhed i udtrykket og god funktionalitet præger billedet og bidrager til at differentiere produkter og løsninger i forhold til konkurrenter.

- Det er – kort sagt – glædeligt at se, at det danske designlandskab formår at revitalisere sig gennem et fornyende syn på designs rolle og ved at finde innovative veje uden at kaste en værdifuld designarv overbord. Danish Design Award 2012 viser, at virksomheders og designeres seneste indsats lover godt for dansk designs fremtid, lyder juryens samlede vurdering.

Juryen har i 2012 bestået af:
Peter Bysted (formand, indehaver af designvirksomheden Icono)
Thomas Harrit (partner i designvirksomheden Harrit-Sørensen)
Lars Sandahl Sørensen (tidligere kommerciel koncerndirektør i ISS Group & SAS Group)
Søren Rose Kjær (indehaver af Søren Rose Studio)
Christian Nicholas Stadil (bl.a. kendt som ejer af Hummel)
Amanda Betz (arkitekt)
Vinay Venkatraman (stifter af og partner i CIID Copenhagen Institute of Interaction Design).


Læs mere på www.ddc.dk/danishdesignaward2012
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109