Svenske træelementer klar til dansk offensiv
Lättelement har vind i sejlene og jagter yderligere vækst i Danmark. Den første ordre er leveret, og målet er at sælge 15.000 m² elementer i Danmark om et par år.
De lette elementer er konstrueret til spændvidder på op mod 20 meter, og det er en primær årsag til, at bygherrer, entreprenører og rådgivere i Norge og Sverige har fået øjnene op for Lättelement. Malmö Arena og Swedbank Stadion – begge i Malmö – er nogle af de største byggerier, som er opført med præfabrikerede tagelementer fra Lättelement.
- Undervejs i dialogen med kunden viser det sig ofte, at det er muligt at spare en del af underlaget væk, eller fjerne hvert andet spær. Det har givet resultater på både det svenske og det norske marked. Vi har en stærk position i Skåne, og derfra er der jo ikke langt til Danmark, hvor vi ser et stort potentiale; især i og omkring København, fortæller administrerende direktør Ulf Strinnholm Lidfalk til Wood Supply.
Dansk produktion kan komme på tale
Det første projekt i Danmark befinder sig dog i det nordjyske, hvor Lättelement er leverandør af tagelementer til en ny børnehave, der opføres af Trigon i overensstemmelse med energikravene i BR2020. Fabrikken fremstiller også væg- og loftselementer, men i Danmark er det først og fremmest tagelementer, der satses på.
Lättelement har ansat Kurt Carlsen som salgsansvarlig for Danmark, og han har fået til opgave at udbrede kendskabet til Lättelements produkter på det danske projektmarked. Udover børnehaven i Frederikshavn er det på nuværende tidspunkt lykkedes at blive skrevet ind i yderligere et par projekter, og Ulf Strinnholm Lidfalk vurderer, at det i første omgang vil være realistisk at nå en årlig volumen på 15.000 m² i løbet af et par år. Men på længere sigt er planerne – og ambitionerne – endnu større:
- I de første år skal aktiviteterne styres fra Sverige, men får vi den ventede fremgang, er det planen at etablere en egentlig dansk organisation, eventuelt med produktion, siger han.
En tagplade er ikke bare en tagplade
Lättelement tagelementer fremstilles ud fra et fast defineret koncept. Det er forudbestemt, at der er tagpap på ydersiden og en pulverlakeret stålplade som indvendigt loft. Imellem er der masonite letbjælker og en specialproduceret finerplade.
Et svensk ingeniørteam står bag udviklingen af finerpladen, som er noget anderledes end krydsfiner i traditionel forstand. De tre lag i midten af pladen går nemlig alle i samme retning, og kun de yderste lag ligger på tværs.
På grund af tykkelsesforskelle fra lag til lag er der i pladen indbygget en ekstra bøjestyrke og tilsammen indgår produktet i nogle trækassetter, som kan spænde op til 20 meter. Det er ifølge Ulf Strinnholm Lidfalk en afgørende årsag til virksomhedens succes, fordi det på den måde er muligt at spare på underlaget og på samme tid arbejde med meget store fritbærende udhæng.