EU-tømmerloven i 11. time: Stadig uvished blandt virksomheder
Den nye lov for import af træ træder i kraft i marts, men hos FSC Danmark oplever man fortsat stor forvirring omkring, hvad lovændringen betyder i praksis.
Mødet, der afholdes den 6. februar i Rundetårn, København, er en kærkommen lejlighed til at få svar på de sidste spørgsmål omkring tømmerloven, som virksomheder måtte brænde inde med. Og ifølge Morten Hadsund Brodde, kommunikationsansvarlig hos FSC Danmark, er der fortsat et behov for viden om den nye tømmerlov.
- Vi oplever dagligt, at virksomheder henvender sig for at forstå tømmerloven og for finde ud af, hvad der skal til for at leve op til dens due diligence-krav. Så her i 11. time er der altså stadig masser af virksomheder, som ikke helt har fundet ud af, hvordan de skal forholde sig til loven, siger han og fortsætter:
- Samtidig er der forskellige udlægninger af, hvor langt certificeringsordninger som fx FSC rækker i forhold til at imødekomme loven. Nogle steder kan man læse, at det er nok med certificering alene, og andre steder gives det komplet modsatte indtryk. Ingen af delene er helt rigtigt. Men i FSC vurderes det, at virksomheder med en FSC-certificering er nået rigtig langt.
Få svar på de sidste spørgsmål
Ifølge Morten Hadsund Brodde er det dog vigtigt at understrege, at ingen certificeringsordninger er forhåndsgodkendte af myndighederne. Det er kun CITES- og FLEGT-licenser.
- Vi opfordrer alle virksomheder, som endnu ikke er helt på plads med tømmerloven, til at møde op til vores gå-hjem-møde i Rundetårn. Både repræsentanter fra Naturstyrelsen, som skal forvalte loven, certificeringsfirmaer, som lever af at verificere bæredygtighed og lovlighed på træ og FSC Danmark er til stede. Så det er en rigtig god mulighed for at få svar på de sidste spørgsmål, man måtte sidde med, siger han.
- På mødet vil det også være muligt at få inspiration til, hvordan tømmerloven kan bruges som et springbræt til at sikre sig, at det træ, man bruger, ikke bare er lovligt, men også bæredygtigt, hvilket man kan med FSC. Mange virksomheder har allerede valgt at blive FSC-certificeret for dels at sikre dokumentation af lovlighed, og dels at inkludere social og miljømæssig bæredygtighed i deres miljøprofil. Det gør de, fordi lovlighed ikke per definition er garant for bæredygtighed, og fordi de har større ambitioner end lovlighed, slutter Morten Hadsund Brodde.
Læs mere om arrangementet på www.fsc.dk