23948sdkhjf

Underleverandør tror på fremtid i Danmark

Møbelindustrien har det fortsat svært, men hos Horsens Polstring har man vristet sig fri af krisen. Faktisk går det bedre end nogensinde, lyder meldingen fra det østjyske.
- For to år siden kunne jeg godt tænke den tanke, om der vil være plads til en virksomhed som Horsens Polstring i fremtiden. Det gør jeg ikke mere.

Indehaver Morten Jønsson fra Horsens Polstring ser igen lyst på tilværelsen efter et 2012, hvor det er lykkedes at øge omsætningen fra cirka 14 til 16 mio. kr. Regnskabet er endnu ikke klar til offentliggørelse, men sikkert er det, at det bliver til overskud for andet år i træk, og at resultatet bliver noget bedre end i 2011.

- Da krisen kom, måtte nogle af vores store kunder se omsætning styrtdykke i løbet af kort tid. Det kunne bestemt mærkes, og jeg måtte desværre sige farvel til nogle af medarbejderne. Nu går det igen den rigtige vej, og vi er nu oppe på 23 ansatte. Årsagen er, at vi på den ene side har fået flere nye kunder, og at de traditionelt største kunder, de mellemstore møbelfabrikker, samtidig er begyndt at lægge bestillinger igen, fortæller Morten Jønsson.

Krisen har givet et opsving
Horsens Polstring leverer primært til det danske kontraktmarked, og ifølge Morten Jønsson kan virksomheden til dels takke krisen i branchen for, at symaskinerne på værkstedet igen arbejder på højtryk.

- Før krisen, hvor væksten buldrede af sted, havde mange travlt med at lukke deres polsterier og udlicitere opgaverne til Kina og Østeuropa. I dag er verden en anden. Møbelfabrikkerne får ikke ordrer af samme volumen som før i tiden, og for de mellemstore producenter er det derfor blevet for dyrt at bruge underleverandører i Kina. Det betyder, at de kommer de til os, forklarer Morten Jønsson.

- Så man kan godt sige, at krisen har givet os et opsving, fortsætter han. - Vi har serier, som førhen blev sendt til Litauen, men som nu laves hos os. En kunde fortalte mig for nylig, at de har lavere omkostninger ved at bruge os end ved at købe i Sydeuropa. Det betyder, at både vi og kunden tjener penge. Det er da en succes, siger han.

Øgede produktiviteten med 30 procent
Horsens Polstring er bestemt ikke kommet sovende til sin nuværende medgang. Virksomheden har de senere år gjort en stor indsats for at styrke sin konkurrenceevne og står i dag langt stærkere i forhold til at tage kampen op med kinesere og østeuropæere.

Tilbage i 2009 besluttede Morten Jønsson at gå med i pilotprojektet ”Joint Logistics & Drive In Workcells” (DIW) hos Teknologisk Institut, og det blev en stor succes. Resultatet var en gennemsnitlig produktivitetsstigning i omegnen af 30 procent, og det er af væsentlig betydning på et marked, hvor kombinationen af kvalitet og pris er altafgørende, og hvor det er vigtigt at være god til at producere i små serier – ikke mindst i en krisetid, hvor aftrækket er lavt.

- Vi har investeret et betydeligt sekscifret beløb i stregkodesystemer og kan nu se nøjagtigt, hvor lang tid de enkelte processer tager. Vi er blevet langt bedre til at drive forretning, og det har hjulpet os. Det var helt klart vores held, at vi var i gang med processen, da krisen kom, siger Morten Jønsson.

Danmark skal stadig være et produktionsland
Helt forenklet har Horsens Polstring arbejdet på at værdiforædle kundernes produkter og reducere den interne transport til et minimum. Dette ud fra devisen om, at møblerne ikke bliver mere værd af at køre rundt på en EU-palle.

Det har kostet blod, sved og tårer at ændre på de indgroede vaner, men for Morten Jønsson er projektet et håndfast bevis på, at der er en fremtid for produktionsvirksomheder i Danmark.

- Jeg bliver lidt provokeret af udmeldingerne om, at vi ikke skal producere i Danmark længere. Vi skal bare uddanne os og udvikle idéerne. Det er jeg da delvist enig i, men vi skal altså også producere. Hvert minut koster, og det skal man have fokus på i Danmark. Men vi behøver ikke at løbe rundt for at konkurrere med udlandet. Vi skal bare arbejde fornuftigt og lade være med at gøre noget dumt, slutter han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126