23948sdkhjf

Fortsat positiv stemning i træ- og møbelindustrien

Den konjunkturanalyse, som Træets Arbejdsgiverforening får udarbejdet hvert kvartal, viser, at der her i 2. kvartal 2004 fortsat er en positiv stemning i træ- og møbelindustrien.
Den konjunkturanalyse, som Træets Arbejdsgiverforening får udarbejdet hvert kvartal, viser, at der her i 2. kvartal 2004 fortsat er en positiv stemning i træ- og møbelindustrien.

Betragter man blot én indikator – »Erhvervstilliden«, der er DI's betegnelse for Danmark Statistiks »Sammensatte Konjunkturindikator for Industrien«, er denne væsentlig højere for træ- og møbelindustrien end for den øvrige danske industri.

Her i Træ og Industri har vi benævnt indikatoren for »forventningsindikatoren «, det er samme indikator blot med to forskellige benævnelser. Indikatoren er som angivet en sammensat indikator og er et gennemsnit af nettotallene for produktionsforventninger, færdigvarelager og ordrebeholdning. Indikatoren ligger på niveau med 1999–2000, hvor der var rigtig »gang« i træ- og møbelindustrien.

Betragter man indikatoren for »erhvervstillid« de sidste 5 kvartaler fra 2. kvartal 2003 her til 2. kvartal 2004, får man en imponerende serie. Erhvervstilliden, som samvejer forventninger til produktion, lagre og ordrebeholdning i ét tal, har bevæget sig fra minus 12 til plus 13! For de 5 kvartaler ser tallene således ud: 2. kvartal 2003 minus 13, 3. kvartal 2003 0, 4. kvartal 2003 plus 7, 1. kvartal 2004 plus 15 og 2. kvartal 2004 plus13!

For nylig blev jeg spurgt af en økonom: »Hvorfor går det så godt i træ- og møbelindustrien?« Et spørgsmål der står i skærende kontrast til de seneste udtalelser om branchens situation.

Et blik på omsætningstallene, som offentliggøres endnu engang, viser en årlig fremgang siden 1997 på ca. 3 procent. Ikke mange af de »klassiske« fremstillingsindustrier kan fremvise lignende tal.

Men hvis man ønsker at tegne »det mørke billede« af branchen, kan man også sammenligne den absolutte top i 2000 med 1997 og ikke blot med dagens situation, så havde »mørkemændene« og »sortseerne« virkelig kunnet male med den store sorte kost.

Da Træets Arbejdsgiverforening lancerede konjunkturanalyserne for branchen, var det netop for at undgå mytedannelse, og for at medlemmerne kunne få et troværdigt billede af branchens situation og fremtidsmuligheder baseret på fakta og ikke de forvredne skrækscenarier som de, der gengives i flere medier. Pressens reaktion på den første konjunkturanalyse var »sikken en start«.

TA tog nemlig ved lanceringen ikke hensyn til, om konjunkturerne for området var gunstige eller ej. TA har besluttet sig for at offentliggøre konjunkturanalyserne, uanset om de »argumenterer bedst« for den ene situation eller den anden. TA ønsker at være troværdig og ikke skifte standpunkt alt efter situationen.

De fleste husejere kender situationen, hvor huset skal vurderes af hensyn til salg eller at opnå flest mulige lån, eller skal vurderes af hensyn til fastsættelse af ejendomsskatter. TA ønsker ikke at »tale prisen op« eller ned, men give den nøgterne vurdering af branchens situation.

Kilde: Træ og Industri, maj 2004.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079