23948sdkhjf

Danmarks Statsskove er nu certificerede

De 19 statsskovdistrikter landet over med et samlet skovareal på ca. 110.000 ha . er blevet certificeret efter de to mest udbredte ordninger, FSC og PEFC.
Alle danske statsskove er nu blevet FSC- og PEFC-certificerede og har dermed fået papir på, at driften lever op til særlige standarder for skovdrift, og at der tages hensyn til naturen og miljøet.

Et af formålene med certificering er at gøre det nemmere for forbrugerne at gennemskue om træprodukter – som f.eks. gulvbrædder – nu også rent faktisk er produceret på en måde, hvor der tages særlige hensyn i skovdriften.

- Som forbrugere kan vi alle gøre en forskel – også når vi køber træprodukter. Og certificeringen giver os bedre muligheder for at vide, at det træ vi køber, er ordentligt produceret. Derfor vil jeg gerne understøtte brugen af certificeringsordninger i det danske skovbrug. Og derfor har jeg ladet statsskovene certificere. Når vi ønsker, at tropisk træ fra udviklingslandene skal være certificeret, må vi også selv gå foran, siger miljøminister Connie Hedegaard (K).

Certificeringsordningerne stiller særlige krav til driften af skovene. F.eks. må der ikke fældes for meget træ i forhold til, hvor meget nyt der vokser op. Samtidig skal skovene drives på en måde, som sikrer et varieret dyre- og planteliv, og skovene skal også opfylde sociale funktioner f.eks. mht. befolkningens mulighed for oplevelser i naturen.

I forbindelse med certificeringerne er statsskovene blevet gennemgået af et uafhængigt konsulentfirma, NEPCon, og driften er blevet godkendt uden større krav til ændringer. Certificeringerne falder sammen med, at statsskovene omlægges til naturnær skovdrift. Det indebærer, at man vil bruge flere løvtræer som bøg, eg og ask og give mere plads til dyr og planter, vandhuller, søer og skovenge. De naturnære skove bliver samtidig mere robuste over for storme og ændringer i klimaet.

- Det glæder mig, at statsskovene i hele landet lever op til kravene. Og jeg håber, at flere private skovejere vil blive inspireret til at følge efter. Jeg tror, at certificeringen af statsskovene kan medvirke til, at der opstår et større marked for certificeret træ, som det private skovbrug også kan få gavn af, siger Connie Hedegaard (K).

For private skovejere findes der en række støtteordninger, der skal fremme bæredygtig skovdrift. Man kan f.eks. få støtte til at udarbejde såkaldte grønne driftsplaner eller til at beskytte og forbedre naturværdierne i skoven. Disse støtteordninger skal – bl.a. – gøre det lettere for private skovejere at leve op til certificeringskravene.

Kilde: Miljøministeriet - www.mim.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063