Hvidbjerg Vinduet døjer med at finde arbejdskraft
- Vi har højsæson lige nu, og der er mange ordrer, vi skal levere på. Det er rart, når det kører, og godt at vi har kunnet finde de medarbejdere, vi skal bruge, selv om det især har været sværere end normalt at finde ufaglært arbejdskraft, siger adm. direktør Claus Arberg til netmediet DIBusiness.dk, som udgives af Dansk Industri.
Flere andre virksomheder i området og i resten af landet har oplevet, at de ikke kunne få besat stillinger. I DI’s årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima svarer 36 procent i år, at de har rekrutteret forgæves. Det er en stigning fra sidste år, hvor det var tilfældet for 30 pct. af virksomhederne.
- Det er problem, vi skal have løst. Hvis en virksomhed ikke kan få de rette medarbejdere, kan den blive tvunget til at flytte sine investeringer og arbejdspladser ud af kommunen og måske helt ud af Danmark. Det kan få store konsekvenser for borgerne i kommunen og for hele Danmark, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI, til DIBusiness.
Henter fra Tyskland og Polen
Claus Arberg fra Hvidbjerg Vinduet er samtidig formand for DI Midt Vest. Han oplever, at virksomhederne har svært ved at finde både ufaglært, faglært og højtuddannet arbejdskraft.
- Jeg har lige været til et møde i den nye Business Region midt/vest, hvor jeg hørte de større virksomheder omkring Herning, Ikast og Brande give udtryk for, at det var svært for dem at tiltrække højtuddannet arbejdskraft. Vi har selv haft svært ved at finde ufaglærte, og flere andre melder om, at de rekrutterer både faglært og ufaglært arbejdskraft direkte fra f.eks. Tyskland og Polen, siger Claus Arberg til DIBusiness.
Han påpeger, at regionen er et af de områder i Danmark, hvor arbejdsløsheden er lavere end landsgennemsnittet.
- Der er godt gang i hjulene i området, og der skal gøres en ekstra indsats, så vi kan få folk nok til godt fyldte ordrebøger. Derfor skal vi som virksomheder nok blive bedre til at skabe plads til folk, der ikke nødvendigvis kan udfylde en fuldtidsstilling, siger Claus Arberg til netmediet.
Brug for flere faglærte
Også Karsten Dybvad mener, der skal gøres mere for at få mennesker på kanten af arbejdsmarkedet ind i virksomhederne.
- Men der skal også sættes ind på andre måder. Kommunerne kan hjælpe med at få flere dygtige unge til at søge de erhvervsuddannelser, der er brug for. For eksempel industriteknikere og smede med speciale inden for tekniske områder. Og så skal det være nemmere for virksomhederne at ansætte dygtige udenlandske medarbejdere, siger Karsten Dybvad til DIBusiness.
LO: Det er selvforskyldt
En, som i dag har reageret på Dansk Industris bekymring om faglært arbejdskraft, er Lizette Risgaard, som er formand for hovedorganisationen LO.
Når arbejdsgiverne i Dansk Industri mangler faglærte, er det på grund af fortidens synder, påpeger hun i en meddelelse på det sociale medie Twitter.
- Derfor uddan og ta' de ledige ind, de vil gerne!, skriver hun i sin Twitter-meddelelse.