23948sdkhjf

Intelligente tekstiler i fremtidens møbler?

Hvad skal den danske møbelbranche leve af i fremtiden? Det gav netværket Livsstil – Bolig og Beklædning forleden et bud på under seminaret ”Fremtidens tekstiler til boligen”.
Siddemøbler med indbygget læselys, energiproducerende gardiner og ergonomiske møbeltekstiler.

Det er blot nogle få eksempler på de produktmuligheder, der ligger i krydsfeltet mellem nye materialer, design og interiørprodukter.

Bag de tre eksempler står tre danske virksomheder, og de var alle repræsenteret, da innovationsnetværket Livsstil – Bolig og Beklædning i sidste uge holdt seminar hos Teko i Birk Centerpark ved Herning.

Omkring 40 branchefolk var mødt frem for at få ny viden om, hvordan virksomheder og videninstitutioner arbejder med at udvikle og integrere nye materialer i produktudviklingen.

’Out of the box’-tænkning
Én af disse er designer Christian Flindt, som arbejder med at kombinere teknologier inden for siddemøbler, belysning og tekstiler. Det har blandt andet ført til udvikling af Light Lounger – en sækkestol med indbyggede LED-pærer, der fungerer som læselys.

Stolen er et godt eksempel på, hvor langt man kan komme ved at tænke ’out of the box’ og hente inspiration fra andre steder end de gængse. De 2.500 store PE-kugler, som udgør stolens fyld, er fx fundet hos en dyneproducent, mens overfladetekstilet normalt bruges som ventilerende lag i blandt andet madrasser.

Derudover er der naturligvis LED-lyset, som er udviklet med afsæt i Christian Flindts erfaring fra lysdesign:

- Overgangen fra glødepærer til LED giver mulighed for at udfordre den traditionelle formgivning af lamper, og det synes jeg er utroligt interessant at arbejde med, forklarede Christian Flindt, som også har brugt LED-teknologien i udviklingen af en ny lænestol i glasfiber og polyester. Stolen, der har fået navnet LUXus, befinder sig dog fortsat i designfasen.

Brug øjnene i hverdagen
Naja Thyge Johansen, tekstiltekniker hos designskolen, TEKO, gav en gennemgang af udviklingen inden for tekstildesign og præsenterede flere eksempler på, hvordan forskellige tekstilers egenskaber er blevet forstærket, så de kan indgå i nye innovative produkter til blandt andet boligen.

Gennemgående for flere af disse materialer er, at de er blevet videreudviklet via inspiration fra naturens avancerede processer; fx hudens åndbarhed og lotusbladenes evne til at absorbere uønskede partikler.

Hverdagen, og herunder naturen, kan altså på mange måder tjene som inspirationskilde til udvikling af nye avancerede produkter, som dermed ikke behøver at ligne hightech-udstyr fra det ydre rum. Dette var også et af budskaberne fra Astrid Krogh, som har udviklet produktet ”Suntiles” – et energiproducerende gardin til brug i kontorbyggeri:

- Jeg tror, at mange muligheder vil åbne sig, hvis der er nogen, som bare åbner øjnene, når de går en tur, sagde hun.

Ny viden skal ud i virksomhederne
Livsstil – Bolig og Beklædning er etableret i begyndelsen af 2009 som led i et samarbejde mellem design‐ og arkitektskoler, universiteter og vidensaktører i Danmark.

Formålet er at gøre op med tendensen til, at ny viden alt for ofte ’strander’ i institutionerne i stedet for at blive kanaliseret ud i virksomhederne. Via blandt andet workshops og seminarer er det planen at fungere som brobygger og katalysator mellem forskning, virksomheder og videregående uddannelser.

Find yderligere information om foskningen inden for tekstiler på www.intelligentetekstiler.dk

Illustration: Christian Flindt
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11