23948sdkhjf

Det skæve Danmarkskort

Danmarkskortet fordrejes mod Øst. Henholdsvis mod Østjylland og Hovedstaden. Centerområderne har dannet en eksklusiv klub, der virker som en magnet på erhvervsliv og arbejdskraft. Det er en klub, som udkantsområderne har meget vanskeligt ved at blive medlem af. Sådan lyder konklusionen i en netop offentliggjort temaanalyse udarbejdet af Jyske Bank.
Jyske Bank har på basis af 8 centrale variable for den økonomiske og erhvervsmæssige udvikling givet 12 regioner karakterer efter 13-skalaen. Der er givet dumpekarakterer til tre af de danske udkantsområder; Vendsyssel, Vestjylland og Sønderjylland. Til gengæld er der givet flotte karakterer til både Hovedstadsregionen, Århus- og trekantsområdet.

Skævvridningen af Danmark fortsætter i de kommende årtier. Hvor erhvervsstrukturen tidligere var geografisk broget, peger det i retning af en langt mere strømlinet centerudkants fordeling. Der foregår en erhvervsmæssig tvedeling af landet med videnstunge og traditionelle byerhverv i centerområderne, mens landbrug, industri og mere traditionelle serviceerhverv fortsat dominerer i udkantsområderne.

Det kan få konsekvenser for udkantsområderne.

De erhvervs- og beskæftigelsesmæssige udfordringer for udkantsområderne er tydelige. Især i lyset af den strukturelle udvikling med faldende beskæftigelse inden for landbrug og industri, og en voksende beskæftigelse inden for de mere videnstunge byerhverv.

Konsekvenser af skævvridning
Der er økonomiske tab og gevinster forbundet med regional ulighed og regionale vækstcentre. Gevinsterne ved vækstcentre er en bedre udnyttelse af synergieffekter, netværks- og klyngeeffekter. Men også, at det er lettere at tiltrække bl.a. udenlandske investeringer og arbejdskraft.

Tabene ved regional ulighed er, at de økonomiske ressourcer ikke udnyttes optimalt i udkantsområderne. F.eks. er en permanent højere ledighed i en region ensbetydende med en lav udnyttelse af arbejdskraftressourcerne. En sådan situation medfører tillige en reduktion af arbejdskraftens produktivitet, samtidig med at det forøger de offentlige udgifter. Hertil kommer en række sociale og personlige problemer.

Hele analysen kan findes hos Jyske Bank, erhvervssektionen – http://www.jyskebank.dk

Kilde: Jyske Bank

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109