23948sdkhjf

Taber 22 millioner og lukker 14 butikker: – Det er ikke en afvikling

Da My Home tog hul på 2022, talte møbelkæden 36 danske butikker. Snart er antallet reduceret til 22, og en ny årsrapport fra det svenskejede selskab afslører, at det forgangne år var et dyrt et af slagsen.

Således voksede underskuddet, der i 2021 lød på 5 mio. kr., sidste år til 22 mio. kr., bruttoresultatet dykkede fra 79 til 52 mio. kr., og ifølge adm. direktør Stig Finn Nielsen har omsætningen ligeledes været vigende. Og direktøren peger på flere årsager til tilbagegangen.

– Vi har været ramt af stigende priser, inflation, renter og kundernes tilbageholdenhed, ligesom mange andre har, forklarer Stig Finn Nielsen, der oplevede Ruslands invasion af Ukraine som startskuddet til udviklingen.

– Vi mærkede en brat opbremsning lige efter krigens start, så der er ingen tvivl om, at det havde stor effekt på efterspørgslen på vores produktgrupper. Det lavere niveau holdt egentlig igennem det meste af året, og selvom det blev en lille smule bedre hen mod slutningen, er der ingen tvivl om, at det var et svært år at komme igennem, siger Stig Finn Nielsen, der siden slutningen af 2019 har stået i front for kæden.

14 lukkede butikker

Mens ydre omstændigheder således besværliggjorde møbelsalget, blev året på de indre linjer brugt på at omstille forretningen til en ny og mere onlineorienteret forbrugeradfærd. I sensommeren annoncerede My Home lukningen af en række butikker, og i alt blev der i løbet af 2022 lukket ned for otte lokationer – en manøvre der ifølge Stig Finn Nielsen også har påvirket tallene.

– Det har selvfølgelig haft en effekt, for det koster noget at lukke butikker ned og blandt andet sige farvel til medarbejdere og realisere varelagre, fortæller direktøren.

My Home Møbler A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 51,86 79,04
Resultat af primær drift -27,03 -4,55
Resultat før skat -28,36 -6,48
Årets resultat -22,12 -5,05
Balancestatus 107,93 142,61
Egenkapital 59,36 81,49
Gns. antal ansatte 182 202
Kilde: CVR

I årsrapporten tegner butikslukningerne sig således for en ekstraomkostning på 4,6 mio. kr., ligesom selskabet har haft ekstraordinære omkostninger forbundet med tilpasning af værdiansættelsesprincipper, opgørelse af varelager og nedskrivninger. Særlige poster der alt i alt har tegnet sig for en samlet negativ påvirkning på 9,9 mio. kr.

– Så alt i alt har der været tale om et svært år, og vi har selvfølgelig været kede af at måtte sige farvel til en række ansatte. Men vi blev nødt til at tilpasse os den dalende efterspørgsel og gøre det relativt hurtigt, da beslutningen skulle træffes, fordi vi kiggede ind i et 2023 og 2024, der ikke ser ud til at blive meget nemmere, siger Stig Finn Nielsen.

For nyligt stod det da også klart, at tilpasningerne ikke er ovre hos My Home, der nu har annonceret nedlukning af yderligere seks butikker samt det Slagelse-baserede centrallager, der blev etableret i 2020 midt i pandemiens efterspørgselsboom.

– Vi så jo nogle fantastiske væksttal i slutningen af 2019 og i hele 2020, som lå til grund for nogle af de her beslutninger. I slutningen af 2021 begyndte det så at vende, og 2022 blev altså tough, konkluderer Stig Finn Nielsen.

Ingen afvikling

Trods den blødende bundlinje, et tocifret antal butikslukninger og forventningen om, at også indeværende år ender med et underskud, understreger My Home-direktøren, at der ikke er tale om en forretning på vej i graven.

Man kunne ellers godt få indtryk af, der var tale om en afvikling?

– Nej, tværtimod. Vi har truffet de her beslutninger for at stå meget stærkere – vi er simpelthen i gang med at vende forretningen om, så vi får en stærkere platform at stå på, og derfor investerer vi også fortsat i at forbedre vores forretning, så den bliver meget mere effektiv. Der er altså ikke tale om en afvikling overhovedet, fastslår Stig Finn Nielsen.

At forventningen til 2023 lyder på et minus i niveauet 5-10 mio. kr., hænger altså ikke alene sammen med et marked, der fortsat hænger i bremsen.

– Det handler også om fortsatte investeringer i IT og e-commerce, og så spiller det selvfølgelig også ind, at vi nu ser ind i yderligere butikslukninger og lukningen af centrallageret, forklarer direktøren.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109