23948sdkhjf

Internationalt stilikon fylder 50 år

Carl Hansen & Søn hylder i denne måned et af Hans J. Wegners mest ikoniske design i forbindelse med Shell Chairs 50-års jubilæum.
Hans J. Wegner satte sig et mål – at skabe den ultimative skalstol. Det skulle dog tage ham flere års arbejde og udvikling før stolen – også kendt som CH09 – så dagens lys den 20. september 1963.

Der gik yderligere 35 år, før stolen opnåede den popularitet og anerkendelse, som kendetegner den i dag. Det understreger blot, hvor visionær og fremsynet en formgiver Wegner var. Nu fejrer Carl Hansen & Søn Skalstolens 50-års jubilæum ved at lancere stolen i en jubilæumsudgave. Der er tale om en enkeltstående produktion med 150 nummererede eksemplarer på verdensplan.

- Hans J. Wegner var i sandhed en visionær møbelsnedker. Hans designarv fortjener, at vi hylder Skalstolen med en ganske enestående jubilæumsudgave, ligesom materialevalget afspejler holdbarheden i Wegners design. Vigtigt for os var også, at der er en klar reference til stolens førsteudgave, der også var udformet i teak. Den særlige kombination af teaktræet, det røde nigerskind og begrænset produktion gør jubilæumsudgaven til et oplagt samleobjekt, siger Knud Erik Hansen, direktør i Carl Hansen & Søn.

Minimalisme og komfort
Med sine bløde linjer og organiske former viser Shell Chair, at Hans J. Wegner havde en unik forståelse for de muligheder og udfordringer, som træet giver til en designer. For at skabe yderligere stabilitet til den trebenede stol, designede Wegner det dobbeltstel, som både giver stolen sit meget dynamiske udtryk og samtidig styrker ryggen. Stolens geometriske opbygning gør den til et grafisk stærkt møbel, der tilmed er smuk fra alle vinkler.

Med indtoget af lamineret og formspændt træ som møbelmateriale i 1930’erne blev det for alvor muligt at skabe skalstole, som vi kender dem i dag. Nogle af de tidlige mestre inden for denne kategori var finske Alvar Alto og amerikanske Charles Eames, hvorfra Wegner fik meget af sin inspiration.

Da Wegner designede skalstolen, ønskede han at udvikle en stol, som både levede op til sine egne visionære og minimalistiske idealer og samtidig var indbegrebet af komfort. Det var dog ikke før i 1963, at stolen blev lanceret for første gang på den årlige snedkerlaugudstilling. Med Wegners forståelse for kroppens siddestilling, udviklede han en ny type skalstol uden armlæn og i en meget tilbagelænet konstruktion, som passede til tidens internationale formsprog. Dette manifesterede Wegner som en af tidens største møbeldesignere, ikke bare i Danmark men også på den globale scene.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111