23948sdkhjf

Inflation fortsætter fald til nyt rekordlavt niveau

August måneds meget lave stigning i forbrugerprisindekset kan få de hidtil meget tilbageholdne forbrugere til at åbne pungen, vurderer Dansk Erhverv.
Forbrugerprisindekset var i august kun 0,4 procent højere end i samme måned sidste år. Den lave inflation er til gavn for dansk økonomi, idet forbrugerne nu ikke længere oplever de senere års reallønsfald, vurderer Dansk Erhverv.

- Den fortsat lave inflation kombineret med den spirende optimisme hos forbrugerne burde give grobund for, at de hidtil meget tilbageholdne forbrugere vil åbne op for pungen og begynde at bruge nogle penge, så privatforbruget kan komme op i tempo. Det er derfor på et meget belejligt tidspunkt, at vi oplever den lavere prisstigningstakt på forbrugsvarer, siger Michael H.J. Stæhr, der er cheføkonom i erhvervsorganisationen.

De seneste nationalregnskabstal viste, at dansk økonomi med en beskeden vækst på 0,5 procent i 2. kvartal netop fik trukket sig fri af den recession, som økonomien befandt sig i henover nytåret.

- Selvom eksporten holdt hånden under dansk økonomi, så skuffede privatforbruget endnu engang med en nul-vækst. På trods af den overraskende positive udvikling i eksporten i 2. kvartal så må vi også indrømme, at noget af eksportens fordums styrke synes at være væk, og hvis dansk økonomi ikke skal fortsætte med at sejle ind og ud af recessioner, så skal privatforbruget til at tage sin tørn som vækstmotor. Det er derfor vigtigt, at inflationen fortsat ligger på et lavt niveau, indtil konjunktursituationen har forbedret sig en del, siger Michael H. J. Stæhr.

- Men når det er sagt, så skal det også bemærkes, at stigningen i forbrugerpriserne ikke må gå hen og blive negativ. Hvis forbrugerpriserne går hen og udviser et fald i stedet for en stigning, så risikerer vi virkelig, at det private forbrug går i stå. Faldende forbrugerpriser – deflation – er gift for en økonomi, der på nuværende tidspunkt mere har brug for et energitilskud – bare spørg japanerne, siger han.

- At have den rette inflation er således noget af en balanceakt, hvor både for meget og for lidt inflation er skadeligt for økonomien, siger Michael H.J. Stæhr.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096