23948sdkhjf

Gamle benzindunke bliver til danskdesignede møbler

Dansk iværksætter har etableret virksomheden Danish Fuel, der bringer et udødeliggjort design ind i interiørbranchen på en ny og anderledes måde.
Barskabe og toiletskabe, designet på basis af gamle benzindunke, var noget af det, de mange besøgende i august kunne opleve under den første udgave af Design Trade, Bella Centers nye platform for møbler og design.

Virksomheden bag hedder Danish Fuel og er et godt eksempel på et koncept, der har taget begrebet upcycling til sig. I en tid, hvor øget forbrug har sat verdens ressourcer under pres, er det godt for både miljø og forretning at genanvende for at få et bedre produkt end det oprindelige.

Upcycling
Upcycling, eller på dansk "opbrug", kan kaldes for opkvalificerende genbrug. Det handler om at tilføje ny værdi til en ting, man ellers ville betegne som affald, for eksempel ved at genopfinde det som et nyt eller en del af et nyt produkt.

Processen adskiller sig fra genbrug, hvor en ting enten genanvendes i den samme form, som den er skabt (recycling), for eksempel genbrugstøj, eller nedbrydes for at blive en del af et nyt produkt (downcycling), for eksempel glas omsmeltet til nye flasker.
(Kilde: Energitjenesten)
Det gør Danish Fuel ved at designe møbler af de såkaldte 'Jerry Cans’, som oprindeligt blev brugt af tyske tropper til at få forsyninger bragt frem til fronten i 1939. Opfindelsen blev hurtigt kopieret af englænderne, som på baggrund af deres øgenavn til tyskerne; ’Jerries’, omdøbte disse Wehrmacht Kanister til Jerry Cans.

En unik historie
Hjertet i hvert af Danish Fuels produkter er en original Jerry Can med patina. Den bærer vidne om anvendelse gennem flere årtier, hvor unge soldater har elsket og hadet den praktiske, men tunge, tyve liter dunk.

Genkendelsens glæde er da også stor, når en tidligere soldat ser en Jerry Can, som nu fungerer som barskab, toiletskab, trolley eller postkasse, fortæller manden bag idéen, René Sundahl. Han er uddannet smed, hvorfor interessen for materialet synes ganske umiddelbar.

- Jeg faldt over nogle gamle Jerry Cans, og havde straks lyst til at gøre noget ved dem. De bærer alle på en unik historie og var derfor interessante, allerede før jeg vidste, hvad de skulle blive til, fortæller han.

Ud på eksportmarkederne
René Sundahl gik således i gang med at forfine produkterne, og de gamle benzindunke er i dag omdannet til dansk design i form af postkasser, trolleys og ikke mindst bar- og toiletskabe med håndlavede træindsatser. Gammel rust, maling og benzin fjernes ved at afsyre og sandblæse dunkene, hvorefter de pulverlakeres.

- Hver eneste Jerry Can er unik – der er ikke to produkter som er helt ens. En bule her og der kræver stor omhu når der skal skæres låger ud og laves træindsatser, fortæller René Sundahl, som med sit forretningskoncept har vist, at genbrug i dag er andet og mere end gamle loppefund, der støtter en god sag. Det er serious business.

Siden Danish Fuel introducerede konceptet og produkterne på Design Trade for et par måneder siden, er det lykkedes at tiltrække international opmærksomhed. Møblerne forhandles allerede i flere europæiske lande og er netop nu på vej ud på markeder i Afrika, Nordamerika og Mellemøsten.

Udover Danish Fuel står René Sundahl også bag virksomheden Flash Up, som i foråret udstillede på Milano-messen.

Læs om virksomheden og dens specielle stilet-møbel i artiklen Stiletmøbel ligner en dansk eksportsucces
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085