Vandland bygger i træ og sparer på materialerne
Lalandia har netop slået dørene op til et nyt feriecenter i Søndervig på et område, der strækker sig over 69.000 kvm. og tæller både badeland og 483 sommerhuse. Sidstnævnte er opført med et skarpt fokus på både miljøaftryk og råstofforbrug.
Godt halvdelen (280) af de nye sommerhuse er nemlig leveret som elementbyggeri i træ af Taasinge Elementer, der i samarbejde med træproducenten Frøslev Træ og Bygma Herning blandt andet har formået at reducere materialespildet under hele byggeprocessen til under to procent:
- Lalandia Søndervig er et stort og prestigefyldt byggeri, hvor tankegangen har været at opføre de mange sommerhuse så miljøvenligt som muligt. Vi har derfor haft et stort fokus på at reducere materialespildet til et absolut minimum – til gavn for både miljøaftryk og råstofforbruget. For selvom træ er en fornybar ressource og dermed et af de mest miljøvenlige byggematerialer, er vi først i mål, når hele byggeprocessen følger med, siger adm. direktør i Taasinge Elementer, Martin Tholstrup.
- Vi er lykkedes med at levere husene med et materialespild på under to procent, hvilket vi er meget tilfredse med. Et traditionelt byggeri kan let få et materialespild på helt op til ti procent, så ved at tage nogle bevidste valg allerede fra start af, er vi i tæt samarbejde med blandt andre Frøslev Træ kommet i mål med det lave materialespild, forklarer Martin Tholstrup.
Traditionelt bliver byggematerialer skåret til direkte på byggepladsen, men for at undgå spild sendte Taasinge Elementer facadespecifikationer af sommerhusene til Frøslev. På den måde kunne træproducenten allerede inden byggestart optimere indkøbet af de rette råvarer i rette længder til produktionen af de færdige emnelængder, der spændte over 22,5 centimeter til 484 centimeter. Derpå blev de sendt til Taasinge Elementers fabrik i Hampen, hvor husene er produceret som elementer i den indendørs produktion, som er optimeret gennem mange år.
Fem træhuse om ugen
Taasinge Elementer har leveret og monteret fem Lalandia-sommerhuse om ugen, og det høje byggetempo har stillet store krav til logistik og montage-setup. For at kunne følge med efterspørgslen, udviklede Frøslev sit eget profileringsværktøj og nye mål for at kunne levere de rette mængder træ til tiden:
- Det er store mængder træ, der skulle leveres til projektet. Der er blevet anvendt færdigt kappede og malede træprofiler med en samlet længde på godt 155 kilometer, hvilket svarer til afstanden mellem København og Odense.
Da leveringerne har været i både små og store portioner, alt efter hvad Taasinge Elementer skulle bruge på ugentlig basis, har der selvsagt været brug for meget stor lagerplads og et stort logistisk arbejde. Det har i sig selv været en spændende opgave, men hvor projektet er specielt for os, er ved koordineringen af længderne og udviklingen af et nyt profil. Det har bevirket, at vi igennem samarbejdet med Taasinge Elementer i fællesskab har kunnet holde spildet mellem træet fra savværket til de færdigt kappede og malede profiler på under to procent. Derved har vi kunnet gøre op med en af byggeriets udfordringer med spild, der koster tid, penge og en større klimabelastning end nødvendigt, forklarer administrerende direktør i Frøslev, Martin L. Petersen.
Certificeret træ
Foruden vigtigheden af det logistiske arbejde har træets kvalitet til sommerhusene også været et vigtigt kriterie. Derfor er sommerhusenes facader af gran fra Norge, som er specielt udvalgt og PEFC-certificeret.
- Materialerne til sommerhusene skulle være af højeste kvalitet, og derfor faldt valget på PEFC-certificeret træ fra Norge. Frøslev har gjort et godt stykke arbejde i forhold til at finde det helt rigtige træ, samtidig med at det levede op til de rette længder, således der gik så lidt til spilde som overhovedet muligt. Vi har haft de samme ambitioner for projektet, og det er helt sikkert medvirkende til, at vi i dag står med et så godt resultat, siger Martin Tholstrup.