23948sdkhjf

Skovudspil kan fælde danske savværker

Et savværk i Faaborg er blandt de virksomheder i træ- og møbelindustrien, som bliver hårdt ramt på både konkurrenceevne og produktion, hvis den statsejede produktionsskov omlægges til urørt skov.
Regeringen har med et nyt udspil planer om at omlægge store arealer af den statsejede produktionsskov til urørt skov. Flere miljøorganisationer klapper i hænderne, men for en stor del af virksomhederne i træ- og møbelindustrien vil det få negative konsekvenser.

Løvtræssavværket P.A. Savværk ligger i Faaborg og har eksisteret i 130 år. Virksomheden producerer blandt andet elementer til møbelindustrien i Danmark, og 90 pct. af produktionen foregår med dansk træ. Hvis en stor del af Naturstyrelsens skov bliver lagt om til urørt skov, kommer virksomheden til at kunne mærke det.

- En tredjedel af vores produktion kommer fra statsskovene og det er 100 pct. af vores FSC-træ, som kommer derfra. Det vil reducere det totale udbud og tvinge os til at betale mere for det danske træ eller tvinge os til at skulle købe en stor del af træet i Tyskland, fortæller Kim Axelsen, direktør for P.A Savværk.

På kort sigt mener Kim Axelsen godt, at det kan lade sig gøre, men på lang sigt vil det danske savværk ende i konkurrence med tyske savværker.

- Produktionen af råtræ i Danmark vil på den måde ikke kunne svare sig, og vi vil formentlig ende med at købe det af tyske savværker i stedet for selv at skulle skære det, siger han.

Dansk træ som brand
Virksomheden kan som en løsning vælge at sætte produktionen ned, kun bruge det træ, de køber fra private skovejere og i stedet flytte forarbejdningen til Europa. Men det vil medføre afskedigelser af 10-15 medarbejdere og i værste fald også tab af kunder, fordi stor del af P.A Savværks brand omhandler leveringen af dansk træ.

Eksempelvis er en af savværkets største kunder møbelproducenten Carl Hansen, som stiller krav til, at træet til Wegner-stolene skal være dansk træ. Og mister virksomheden adgangen til deres råvareforsyning, kan de ikke længere konkurrere med de importerede varer, lyder det fra Kim Axelsen.

- Vi er dyrere på alle fronter. Vi har PSO-afgifter, vi har høje lønninger og høje fragtomkostninger i Danmark. Men vi kan producere godt dansk håndværk af gode træer, og det er folks grundlag for at købe hos os og ikke i Kina, siger han.

Et konstruktivt alternativ
Den politiske debat omkring udspillet hviler blandt andet på konklusioner fra enrapport fra Københavns Universitet, hvori det konstateres, at der som minimum skal etableres 75.000 hektar urørt skov, fordi skovdrift har en negativ effekt på biodiversiteten.

Kim Axelsen mener, regeringens beslutning er truffet på et forfejlet grundlag. Et konstruktivt alternativ bør være at opstille mål for at forøge den danske skovmængde, i stedet for at bremse den ved at gøre produktionsskove til urørte skove.

- Vi er om nogen interesseret i, at vi bibeholder skoven. Vi ønsker bare, at man også bibeholder den gode del af produktionsskoven, siger han.

Kilde: Di Business

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094